Jöhet az egyezség az EU-val? Sorsdöntő ülés kezdődik hétfőn

ATV2022. szeptember 15. 09:45

Folyamatosan zajlanak a tárgyalások az Európai Bzottság és a magyar kormány között az uniós források lehívásáról. Korábban a kormány már több intézkedést jelentett be, melyek elősegíthetík a megegyezést az Unióval. Az ezekről szóló törvényjavaslatok hétfőn kerülhetnek az Országgyűlés elé, többek között a korupció visszaszorításával kapcsolatos ígéretek is – derült ki az ATV műsorából.

Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter arról beszélt a csatornának, hogy a kormány által tett ígéretek tárgyalása az Országgyűlésben jelzi majd a Bizottság felé, hogy komolyan végre is hajtják ezeket. Az új korrupcióellenes hatóság kapcsán hangsúlyozta, hogy érdekük egy olyan intézmény létrehozása, mely egyszerre tölti be funkcióját és élvez közbizalmat.

A hatóság függetlenségét a nyílt pályázaton megválasztott vezetők fogják biztosítani, a pályázatot értékelők is függetlenek, valamint Brüsszellel is egyeztetnek a vezetőkről. Szerinte azért nem született még megállapodás a forrásokról, mert még nem járt le a határidő a bizottsági válaszadására, szeptember 22. után lehet majd továbblépni.

 

Címkék:
támogatás, európai unió, korrupció, európai bizottság, hatóság, eu, forrás, intézmény, vezetők,