Már a miniszter szerint is drasztikusan csökkenteni kell Magyarország gázfogyasztását

Portfolio2022. szeptember 6. 14:06

Magyarország végső energiafelhasználásának 35-40 százaléka földgáz, 28 százaléka kőolaj: nagy kérdés, hogy hogyan lehet a mostani energiafüggőséget csökkenteni. A tervek szerint 2050-re az elektromos energia sokkal nagyobb arányú, mintegy 45 százalékos alkalmazása szükséges, miközben a gáz mostani 35-40 százalékos arányát 15 százalékra fogják csökkenteni.  

A Kárpát-medence klíma kihívásai mellett a kormány klíma és energiapolitikájának fenntarthatósági céljairól és az ország energiaátmeneti stratégiájáról is beszélt Dr. Palkovics László, a Technológiai és Ipari Minisztérium minisztere a Portfolio Sustainable World 2022 konferencián.

Mint elmondta, a kormány az új energiastratégiát hamarosan el fogja fogadni, melyben a megfizethetőség – fenntarthatóság - ellátásbiztonság hármas egységének kellene teljesülnie.

A rezsicsökkentés az ország gázfelhasználásának jelentős változását fogja elhozni - tette hozzá, majd ismertette:

2050-re az elektromos energia sokkal nagyobb arányú, mintegy 45 százalékos alkalmazása szükséges, miközben a gáz mostani 35-40 százalékos arányát 15 százalékra kell csökkenteni.

Ennek érdekében villamosenergia-projektekre és gázprojektekre van szükség, ez 2030-ig mintegy 16 milliárd euró értékű beruházást jelent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Címkék:
gáz, kormány, rezsicsökkentés, klíma, ország, palkovics lászló, miniszter,