Kiderült az igazság: ennyiért vehetett valójában gázt az oroszoktól Magyarország

Pénzcentrum2022. szeptember 3. 14:59

Piaci ár felett vásárolhattunk földgázt az oroszoktól júniusban. A számítások szerint abban a hónapban kb. 8 százalékkal fizetett többet Magyarország a földgázért, mint a holland gáztőzsde irányadó ára.

Júniusban is a világpiaci ár felett vásárolhattunk gázt Oroszországtól – derül ki a Népszava számításából. Júniusban a holland terméktőzsde irányadó, két hónappal korábbi áránál közel 8 százalékkal drágábban vehette Magyarország az oroszoktól a földgázt – számította ki a lap a KSH külkereskedelmi adatbázisa alapján.

A számítás szerint Magyarország átlagosan 1069 eurót fizethetett az oroszoknak a földgáz ezer köbméteréért. Ez az orosz gáztarifánk viszonyítási pontjának tekinthető TTF holland gáztőzsde szintén irányadó, két hónappal korábbi, 992 eurós áprilisi átlagárát 7,8 százalékkal haladja meg.

A lap megjegyzi, hogy mivel a képlet alapján az orosz gáztarifa további négy hónapra előre becsülhető, a júliusi és az augusztusi TTF alapján most szeptemberben, illetve októberben még durvább gázköltségekre lehet számítani.

Címkék:
gáz, energia, magyarország, gázvezeték, gazdaság, oroszország, földgáz,