Fontos döntést hozott az MNB: ez lesz az irányadó kamattal

Pénzcentrum2022. augusztus 25. 10:12

Csütörtökön ismét 10,75%-os irányadó kamat mellett hirdette meg egyhetes betéti tenderét a jegybank, vagyis nem változtak a monetáris kondíciók. Ez persze nem meglepő, hiszen az utóbbi hónapokban folyamatosan azt kommunikálta az MNB, hogy csak akkor választják el ismét egymástól az alapkamatot és az egyhetes rátát, ha feltétlenül szükséges, a piaci körülmények (elsősorban a forint gyengülése) indokolják.

Az elmúlt másfél hétben látszott is intenzívebb forintgyengülése, szerda reggel már 414 körül, korábbi történelmi mélypontja közelében is járt a forint az euróval szemben. Onnan azonban erősödni kezdett, így mára semmi nem indokolta a kamat emelését, hiszen 410 alá kapaszkodott vissza a magyar deviza.

Jövő kedden ülésezik a Monetáris Tanács, akkor tovább emelkedhet az alapkamat és a kamatfolyosó két széle, majd azzal összhangban egy hét múlva az egyhetes betéti kamat is. Vagyis egyelőre nem várható változás a jegybank stratégiájában, erre legkorábban szeptember végén lehet mód, amikor friss inflációs jelentés is készül, illetve addig még megismerhetjük az augusztusi inflációs adatot. Az elmúlt időszak tendenciája alapján várhatóan még fokozódik az árnyomás, ezért az MNB-nek szeptemberben sem lesz módja lassítani a szigorításon.

Jelenleg egyébként a 10 százalék feletti magyar kamatszint egyértelműen kiemelkedik a régióban, írta a Portfolio, hiszen a cseh jegybank 7 százaléknál gyakorlatilag bejelentette a szigorítási ciklus végét, a lengyelek pedig most 6,5%-nál járnak.

Címkék:
mnb, alapkamat, árfolyam, forint, kamat, monetáris tanács, monetáris politika,