Drámai a helyzet a tavakon: a magyar halászat végét jelentheti az aszály

Pénzcentrum2022. augusztus 16. 09:32

A csapadékhiány miatt sekély és gyorsan felmelegszik a a halastavak vize, emiatt könnyen kialakulhat oxigénhiány, ami a halak pusztulásához vezet. Az ágazat sürgeti az állami segítséget – árulta el az InfoRádiónak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője. 

Az aszály nemcsak a szántóföldeken, hanem a halastavaknál is óriási pusztítást okozott – kezdte a helyzet ismertetését a szakember. Mint mondta, a halállományra az első csapást az jelentette, hogy a leszűkülő vizes élőhelyeken hirtelen nagyon sok lett a vízimadár, amelyek pusztítják a halakat. Ezek a madarak többnyire védett állatok és az ő élőhelyeik is összeszűkültek a szárazság miatt. A baj azzal folytatódott – sorolta Lévai Ferenc –, hogy elfogyott a tavakból a halak élelme. A fölmelegedett vízben nem terem meg a plankton vagy az alga.

A halászati szóvivő szerint óriási katasztrófa zajlik a magyar halastavakban, ahol a természet tizedeli a halállományt, hatalmas kárt okozva ezzel a halászoknak. "Lehetne kényszerlehalászással folytatta a menthetőt, de nincs hova áttelepíteni a halakat, mivel a szárazság egyik tavat sem kíméli - állapította meg a szakértő

Igazán nagy bajban vagyunk

– állapította meg a szóvivő. – Ha a kormányzat nem lép és nem ad, csak annyit, amennyit a többi ágazatnak, akkor a magyar halászat nehezen tudja túlélni az aszályt - mondta, a probléma ráadásul szerinte hosszú távú, nemcsak az a gond, hogy ma nincs víz a halastavakban, hanem a trend is az, hogy a következő időszakban ugyancsak nehezen juthatnak vízhez a halgazdaságok. Lévai Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy elhanyagoltak a csatorna- és a belvízlevezető rendszerek.

Címkék:
magyarország, hal, magyar, halászat, szárazság,