Aggasztó hírek érkeztek az ukrán atomerőműről: nem múlt el a hazánkra is leselkedő veszély

Pénzcentrum2022. augusztus 13. 19:06

Oroszország állandó ENSZ-képviselője, Vaszil Nebenzia kijelentette, hogy az ország nem támogatja a zaporizzsjai atomerőmű körüli demilitarizált övezet létrehozására irányuló javaslatot. - írja a The Guardian értesüléseire hivatkozva a Portfolio.  

Vaszil Nebenzia elutasította, hogy fegyvermentes övezetté nyilvánítsák az erőmű területét. Erről a porfolio.hu számolt be, a brit The Guardian cikke alapján.Az orosz diplomata arra hivatkozott, hogy ezzel akár terrorista támadásoknak is kitehetnék a zaporizzsjai reaktorokat, hiszen nem lenne a helyszínen olyan erő, amely megvédhetné az erőművet.

Korábban Antonio Gutteres ENSZ-főtitkár is arra szólította fel az oroszokat, hogy vonják vissza az erőmű területéről a katonáikat és szállítsák el az ott levő fegyvereket. A portál idézi a világszervezet első emberét, aki azt mondta: "A létesítményt nem szabad katonai műveletek részeként használni. Ehelyett sürgősen technikai szintű megállapodásra van szükség a demilitarizációról a térség biztonságának szavatolása érdekében."

 

Címkék:
oroszország, ensz, orosz, erőmű, világszervezet, atomerőmű, portál, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,