Újabb hitelmoratóriumot hirdetett a kormány: így csökkentenék a károkat

Magyar Hírlap2022. augusztus 5. 10:15

A kormány hitelmoratóriumot rendel el 2022 szeptemberétől 2023 év végéig a mezőgazdasági vállalkozások beruházási és forgóeszközhiteleire. A gazdák dönthetnek arról, hogy élnek-e a lehetőséggel - írja a Magyar Hírlap. Mint kiderült, a mezőgazdasági vállalkozásokat érintő hitelmoratórium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs öt pontból álló intézkedéscsomagjának egyik eleme, amely az aszálykár hatásait igyekszik enyhíteni.

Molnár Dániel makroközgazdász a lapnak elmondta, a többi intézkedés egyrészt adminisztratív tehercsökkentést tartalmaz, illetve pénzügyi támogatást az állattartóknak, valamint az állami öntözőművek energiaköltségeinek fedezésére. Hangsúlyozta: az aszály visszaveti a termést, amely a jelenlegi háborús környezetben, amikor az ukrán export kiesése miatt eleve hiány van a piacokon több mezőgazdasági termékből, rendkívül kedvezőtlen helyzetet teremt.

Az aszály miatt a terméshozam visszaesése a mezőgazdasági vállalatok jövedelmezőségét rontja, alacsonyabb jövedelmezőség mellett pedig a hiteltörlesztés megnehezülhet, így pont azok a vállalkozások kerülhetnek csődveszélybe, amelyek a fejlesztéseik révén magasabb hatékonyságot lennének képesek elérni. A forgóeszközhitelek ellenben az alacsony tőkeellátottságot hivatottak orvosolni, amely a mezőgazdaságban a kiadások és bevételek időben eltérő teljesülése miatt okoz nehézséget – magyarázta a szakértő.

Fontos azonban, hogy csak azok a vállalatok vegyék igénybe a moratóriumot, amelyek ténylegesen rászorulnak, különben a törlesztési időszak meghosszabbodásával kell szembenézniük – tette hozzá a szakértő, aki szerint a hitelmoratórium csak rövid távú megoldásként funkcionálhat, hosszabb távon figyelembe véve a végbemenő éghajlati változásokat szükség van egyrészről a szárazságtűrő fajták nemesítésére, illetve a hazai öntözési infrastruktúra fejlesztésére.

Címkék:
hitel, vállalkozás, gazdaság, vállalat, mezőgazdaság, agrárium, vállalatok, vállalkozások, aszály, agrár, hitelmoratórium,