Kivonják a forgalomból az egyik forintérmét? Megszólalt Matolcsy György

hvg.hu2022. augusztus 2. 19:46

Marad az ötforintos, a fémárak növekedésétől függetlenül, derült ki Matolcsy György jegybankelnök válaszából – írja a HVG.

Balassa Péter országgyűlési képviselő határozati javaslatot nyújtott be, amelyben kezdeményezte az ötforintosok kivonását a forgalomból. Ezt azzal indokolta, hogy az érme alapanyagai már önmagukban drágábbak öt forintnál. Egy ötforintos rézből, cinkből és nikkelből áll, a súlya 4,2 gramm, vagyis 238 darab tesz ki egy kilót. A képviselő szerint most 238 darab ötforintos pénzforgalmi értéke, 1190 forint.

Véaszában a jegybankelnök kifejtette, mást is figyelembe kell venni egy címlet kivonásánál, nem csak az alapanyagköltséget.

Ugyanakkor elismerte, hogy jelenleg tényleg többet ér egy 5 forintos érme 5 forintnál.

Hozzátette, a bevonást követő visszagyűjtésnek is nagyon jelentősek a költségei. Jelenleg 764 millió 5 forintos van forgalomban. Ha ennek csak felét adnák le a visszavonás után, akkor is 1604 tonna érmét kellene kezelnie a bankoknak, postáknak, ami szintén komoly költségekkel jár.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt viszont a jegybankelnök megjegyezte, hogy nemzetközileg is vannak ilyen példák: az amerikai 1 és 5 centesek, vagy a 2020 előtti 1, 2 és 5 eurocentesek is. Az 1 és 2 forintosok bevonásakor sokkal drágább volt a bekerülési költség, 5-6-szorosa volt a névértékének, bár a legnagyobb ok ezek megszüntetésére az volt, hogy a lakosság nem használta ezeket az érméket.

Címkék:
jegybank, forint, érme, képviselő, magyar, aprópénz, matolcsy györgy,