Megint egy leállás: jelentősen csökkent az Északi Áramlaton érkező gáz mennyisége

MTI2022. július 27. 15:02

Az orosz gázszállítás az Északi Áramlat vezetéken, az Oroszországból Európába irányuló fő gázexportútvonalon a maximális kapacitásának az egyötödére, azaz óránként 1,28 millió köbméterre csökkentette a gáz mennyiségét.

A Gazprom közép-európai idő szerint nyolc órától drasztikusan lecsökkentette a szállítást az Északi Áramlaton. Ennek oka az egyik turbina már korábban beütemezett leállítása. Erről a gázszolgáltató még hétfőn adott tájékoztatást, amiben elmondták, hogy a portovajai kompresszorállomáson egy újabb gázturbina-hajtóművet kénytelenek leállítani az esedékes nagyjavítása miatt, aminek következtében az Északi Áramlaton a gázszállítás az addigi napi 67 millió köbméterről a felére, a maximális mennyiség 20 százalékára, azaz napi 33 millió köbméterre csökken. Az állomáson csak egy turbina maradt üzemben.

A német hatóságok azonban elmondásuk szerint nem látnak műszaki okot az Északi Áramlaton történő gázszállítások csökkentésére. Ugyanakkor a TASZSZ szerint Berlin továbbra fedte fel a megjavított turbina helyét.

A Gazprom álláspontja értelmében a Siemens által a turbina (amit Kanadában javítanak) visszaszolgáltatásáról küldött dokumentumok továbbra sem szüntetik meg a szankciós kockázatokat, és csak további kérdéseket vetnek fel. A Siemens Energy ezzel szemben azt hangoztatta, hogy nem lát összefüggést a turbina és az Északi Áramlaton keresztül történő szállítás csökkentése között, és nem kapta meg a Gazpromtól a turbina Oroszországba szállításához szükséges vámdokumentációt.

Címkék:
gáz, oroszország, földgáz, orosz, gázellátás, orosz gazdaság, gazprom, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,