Tüntettek tegnap az ételfutárok: ősztől lemondhatunk a házhozszállításról?

Telex2022. július 13. 08:31

Tegnap a kata módosítása ellen tüntetők estig lezárva tartották a Margit-hidat. Sok voltuk köztük az ételfutár, ugyanis ők általában katásként számlázzák ki a munkájukat az ételkiszálíltó cégeknek – írja a Telex.

Már április óta szó volt róla, hogy a kormány módosítaná a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), ugyanis sok munkaadó használta kiskapuként a járulékfizetés elkerülésére. Tegnap a Parlament el is fogadta az adófajta hétfőn benyújtott módosító javaslatát. Eszerint ősztől csak egyéni vállalkozók lehetnek katások, közülük is csak az ún. főállású katások, tehát aki esetleg munka mellett, vagy éppen Bt. formában űzi az ipart, az kiesik a jogosultak köréből. Emellett csak magánszemélyeknek számlázhatnak az így adózók, cégek nem lehetnek a partnereik. Az eddigi becslések alapján így a mai 400 ezer katás közül 300 ezer adózónak kell szeptembertől más adózási formát választani.

Az egyik ilyen csoport az ételfutárok, akik általában katásként számlázzák ki a munkájukat a kiszállítócégeknek, a módosítással viszont ezt már nem tehetik meg, ugyanis csak magánszemélyeknek lehet majd katásként számlázni. A lap megkérdezte a Woltot és a foodpandát is, mit gondolnak erről, azonban csak nagyon rövid választ kaptak az első cégtől, hogy vizsgálják a jövőbeni lehetőségeiket. Tegnap a kata módosítását ellenzők tömegesen vonultak a Parlament elé, majd onnan átmentek a Margit-hídra és tiltakozásul estig lezárták azt. A tüntetők között nagyon sok woltos és foodpandás ételfutár is volt, jelezve, hogy nagyon sokukat érinti az adózási reform.

Címkék:
kormány, kata, parlament, adóemelés, tüntetés, wolt, kata-mutyi, adózás rendje, munkaadói járulék, foodpanda,