Nagyon súlyos ára van az aszálynak Magyarországon: már most 400 milliárd a kár

Pénzcentrum2022. július 11. 09:02

300 ezer hektárnyi kukorica, valamint 200 ezer hektárnyi napraforgó ment eddig tönkre ebben az évben. Összességében 400 milliárd felett buktak eddig a gazdák az idei súlyos aszály miatt.

300 ezer hektárnyi kukorica, valamint 200 ezer hektárnyi napraforgó ment eddig tönkre ebben az évben, ami a magyar gazdáknak összesen 400 milliárdos veszteséget jelent - írja összegzésében a Portfolio. A lapnak a a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Petőházi Tamás nem kertelt: kijelnetette, hogy egyszerűen tragikusan gyenge a kalászos termés az idén.

Az árpa aratása lezajlott, itt kész adatokat lehet már mondani. Az országos átlag 4,5 tonna hektáronként, amely abból adódik, hogy a Dunántúlon 5, az Alföldön 2-3 tonna közötti átlagokat arattak hektáronként. A búza esetében még javában zajlik a betakarítás, itt egyelőre 3,5-4 tonna közötti országos termésátlagot lehet becsülni. A Dunántúlon még nagyon az elején tart a búza aratása, egyelőre nehéz számokat mondani, de az Alföldön 2 és 4 tonna között mozog a hektáronkénti eredmény.

- mondta a gabonatermesztők szövetségének elnöke. Petőházi Tamás hozzátette, hogy a rendkívül rossz mutatókat a gabonaexport is megérzi majd: átlagos évben nagyjából 2,5 millió tonna megy a külső piacra, ám most ez a szám nem lesz nagyobb 1 millió tonnánál.

 

Címkék:
gabonakereskedelem, export, gazdálkodás, mezőgazdaság, termés, növény, gabona, aszály,