Súlyos jelentés: a magyaroknál már csak a bolgárok élnek rosszabbul az egész EU-ban

Pénzcentrum2022. június 21. 14:01

A friss felmérések szerint az egy főre jutó tényleges fogyasztás mértéke Magyarországon és Szlovákiában volt a második legkevesebb tavaly – számolt be az RTL Klub.

Az Eurostat friss felmérésében az egyéni fogyasztás mértékét vizsgálta a különböző európai országokban. A kutatás szerint a magyarok egy főre jutó fogyasztása 2021-ben az EU-átlagnak mindössze a 70 százalékát érte el. Ennél pedig mindössze Bulgáriában rosszabb a helyzet, miközben Szlovákiával éppen azonos szinten járunk.

A felmérésből kiderül, hogy bár az egy főre jutó GDP-t gyakran használjuk az országok jóléti szintjének mutatójaként, de ez nem feltétlenül alkalmas a háztartások életszínvonalának megmutatásához. Erre ugyanis sokkal inkább megfelel az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztás, ami olyan javakból és szolgáltatásokból áll, amelyeket az egyének tényleg elfogyasztottak és igénybe vettek. Függetlenül attól, hogy azokat a háztartások, a kormányzat vagy a nonprofit intézmények vásárolták-e meg.

Éppen ezért is tekintik a tényleges egyéni fogyasztést előnyben részesített mérőszámnak a nemzetközi volumen-összehasonlításban, hiszen nem befolyásolja az a tény, hogy sok esetben a háztartások által igénybe vett bizonyos szolgáltatások (egészségügy, vagy oktatás például) országonként eltérő lehet.

Címkék:
gazdaság, háztartás, bevásárlás, fogyasztás, háztartások, jólét, friss,