Ezt nem ússzuk meg: a búza után újabb alapvető élelmiszer drágulhat brutálisan

Pénzcentrum2022. június 14. 10:26

Az orosz-ukrán háború miatt globális búzahiány van jelenleg, főként emiatt drágulnak most az alapvető élelmiszerek rohammértékben. Azonban nem csak a búza ára emelkedett jelentősen az utóbbi időben: a rizs már ötödik hónapja kerül több, amivel egyéves csúcsot ért el az ára – írja a CNBC.

Az utóbbi egy évben globális szinten folyamatosan drágulnak az élelmiszerek, ami mögött olyan okok állnak, mint az Ukrajnában zajló háború, az energiaválság és a műtrágya drágulása. Ezen a helyzeten pedig csak ront, hogy India például nem exportál a kialakult hiány miatt, Ukrajna pedig nem tud gabonát, cukrot és zabot szállítani. Az FAO szerint hamarosan a rizs is ilyen termék lesz, ugyanis aggasztó ütemben drágul. Ráadásul helyettesíthetné a búzát, emiatt viszont lecsökkenhetnek a rendelkezésre álló rizskészletek. Sonal Varma, a japán Nomura bank vezető közgazdásza például arról beszélt, hogy a protekcionista intézkedések negatívan hatnak az árnyomásra, és csak tovább rontják a helyzetet, ugyanakkor a rizst érintő kockázatokat még mindig alacsonynak tartja.

Egyelőre nagyobb probléma a búza áremelkedése, melyért közvetlenül felelős a szomszédunkban zajló háború. A termény ára 50%-kal drágult egy év alatt, és csak múlt hétfőn még 4%-ot drágult, miután az oroszok lerombolták az egyik legnagyobb ukrán gabonexportáló terminált. Az ENSZ élelmiszerár-indexe szerint az árak jelenleg 75%-kal magasabbak a járvány előtti szintnél, ezt pedig mi is érezzük: a kenyér itthon több mint 40%-kot drágult egy év alatt.

Címkék:
élelmiszer, drágulás, globális, rizs, probléma, búza, alapvető élelmiszerek, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,