Biztosított hazánk üzemanyagellátása, mégis hozzányúlunk a stratégiai tartalékhoz

Pénzcentrum2022. június 11. 20:32

Ausztriához hasonlóan Magyarország is elérhetővé teszi stratégiai tartalékainak egy részét belföldi felhasználásra, így a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása ellenére biztosított hazánk üzemanyagellátása  – jelentette be Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

A Technológiai és Ipari Minisztérium Minisztérium (TIM) közleményében azt írják, a kormány kiemelt célja, hogy a lakosság és a gazdaság számára folyamatosan biztosított legyen a megfizethető üzemanyag. „A hazai üzemanyagellátás biztosítása érdekében Magyarország felszabadítja az ország stratégiai benzin és dízel tartalékainak egy részét, ezzel segítve a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása miatt kialakult helyzetet” - fogalmaznak. A kormány azt kéri, hogy a felszabadított stratégiai benzin és dízel tartalékot az OMV a lehető leghamarabb pótolja vissza.

Mint ismert, múlt pénteken egy karbantartás során történt baleset miatt leállt a schwechati olajfinomító, ezért az OMV nem tud elég üzemanyagot küldeni a benzinkutakra, a kiesést pedig a Mol sem tudja pótolni a hazai készletekből. A TIM egy hete még azt közölte, Magyarországon nincsen ellátási probléma, a hazai üzemanyag termelés és a készletek elegendőek arra, hogy kiszolgálják a lakosság igényeit.

Címkék:
benzin, dízel, üzemanyag, magyarország, omv, olajfinomító,