Ez gyors volt: már eljárást is indított a Ryanairrel szemben a fővárosi kormányhivatal

MTI2022. június 10. 12:15

Azonnali fogyasztóvédelmi eljárást indított a Ryanairrel szemben a fővárosi kormányhivatal pénteken. Budapest Főváros Kormányhivatala közleményében azt írta: a kormány elfogadhatatlannak tartja a Ryanair légitársaság azon döntését, amellyel a jegyüket már megvásárló és kifizető utasokra próbál újabb terhet róni. Ezért a kormányhivatal azonnali fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendelt el az ügyben. Azt vizsgálják, hogy a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat-e, megsértve a fogyasztóvédelmi jogszabályokat.

"A kormány a jövőben sem engedi meg, hogy a háború árát a magyar családok fizessék meg, ezért kell a vállalatoknak pluszterhet vállalniuk" - olvasható a közleményben.

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában a kormány által kirótt különadó fogyasztókra történő áthárítása kapcsán annyit mondott, hogy a cégek is tisztában vannak azzal, hogy nem lehet áthárítani ezt a vásárlókra. Nem is fogják áthárítani "néhány kis stiklitől eltekintve" - mondta a kormányfő.

Korábbi hír, hogy a kormány számára elfogadhatatlan a Ryanair tisztességtelen jegyárusítási gyakorlata, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta. A kormány minden érintett számára világossá tette, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri a piaci folyamatokat és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a különadók továbbhárítását a lakosságra - írták. A kormány előre jelezte: minden egyes ilyen esetben alapos vizsgálatot fog lefolytatni, a káros gyakorlattal szemben szigorúan lép fel - olvasható a közleményben.

A Ryanair volt az első nagyvállalat, amely lépett, és nem is titokban, hanem nyíltan hárítja át a különadót az utasokra. Azokra is, akik korábban megvásárolták a jegyüket:

Címkék:
kormány, ryanair, légitársaság, különadó, gazdaság, fogyasztó, utas, vásárló,