Döntött az Országgyűlés: eddig maradhat a veszélyhelyzet

Pénzcentrum2022. június 8. 14:15

Az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzetről szóló törvényjavaslatot fogadott el szerdán az Országgyűlés. A javaslatot 116 igen, 43 nem szavazat mellett, tartózkodás nélkül fogadták el.

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló előterjesztés alapján a kormány november 1-jéig, azaz öt hónapig kap az Országgyűléstől felhatalmazást arra, hogy a különleges jogrendi eszközökkel éljen. 

A kormány álláspontja szerint a különleges jogrendben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbításával felhatalmazást kap.:

  • a menekülő emberek segítésére, támogatására, elhelyezésére,
  • a felmerülő káros gazdasági hatások kivédésére, a következmények enyhítésére,
  • valamint arra, hogy Magyarország mielőbb maga mögött hagyja a háború káros következményeit

Veszélyhelyzet esetén a kormány olyan rendeleteket alkothat, melyekkel egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint rendkívüli intézkedéseket hozhat. A kormány május 25-től hirdetett veszélyhelyzetet, amire azok után van lehetősége, hogy javaslatára a kétharmados kormánypárti többségű parlament május végén megszavazta az Alaptörvény tizedik módosítását. A kormány ezzel felhatalmazást kapott arra, hogy a szomszédban zajló háború esetén is veszélyhelyzetet hirdessen. A rendeletek 15 napig maradnak hatályosak, azonban a parlament a mai nap felhatalmazást adott a kormánynak ennek meghosszabbítására.

A járvány miatti veszélyhelyzet több mint két évvel a meghirdetése után, május 31-én szűnt meg, de az új Alaptörvény módosítás után a háború miatt fenn lehet tartani a rendkívüli jogrendet. Ezzel szemben a 2016 óta tartó migrációs válsághelyzet szeptember 7-éig marad hatályos.

Címkék:
kormány, parlament, május, országgyűlés, döntés, veszélyhelyzet, háború,