Tényleg elzárják az orosz gázcsapot? Ennyire lenne kemény nálunk az energiahiány

Világgazdaság2022. június 2. 11:28

Az EU igyekszik minél gyorsabban leválni az Oroszországból érkező energiáról az ukrán háború miatt, legutóbb az orosz kőolajra vezettek be embargót. Oroszország válaszként már több európai ország felé elzárta a gázcsapot, egy hasonló lépés pedig komoly köbvetkezményekkel bírna ránk nézve – írja a Világgazdaság.

Az Unió részéről a legkeményebb lépés Oroszország ellen a teljes gázembargó bevezetése lenne, de a jelen helyzetben az sem kizárt, hogy az oroszok előbb lépik meg a gázszállítás felfüggesztését. Felmerül a kérdés, hogy ebben az esetben mi történne Magyarország energiaellátásával? Jelenleg felénk a gáz legnagyobb része Szerbián keresztül érkezik, a többi pedig Ausztria felől. Mi tehát nem közvetlenül Ukrajnából kapjuk a szénhidrogént, azonban ettől még minket is érintene egy ilyen lépés. Ebben az estben Szlovákia és Ausztria maradna gáz nélkül, így az osztrák import kiesne nálunk. A Szerbia felől érkező szénhidrogén-ellátás viszont továbbra is fennakadások nélkül folytatódna.

Szerbia felől a Gazprom idén 1,6 milliárd gázt küldött Magyarországra, ami az éves gázfogyasztás bő egyharmadát jelenti. Ezt egyáltalán nem befolyásolná az ukrán gázszállítás leállása, ugyanis a Balkáni Áramlat nem halad keresztül azon a területen. Itt viszont az a kockázat merül fel, hogy Bulgária az egyik tranzitország, és már nem kap gázt a Gazpromtól, ugyanis nem voltak hajlandóak rubelben fizetni az orosz feltételek szerint. Ha elakadna a szállítás Bulgárián keresztül, akkor azt Szerbia, és így Magyarország is megérezné. Szerbia viszont dolgozik a gáztározók bővítésén dolgozik: egy friss megállapodás szerint nálunk is lesz egy 500 millió köbméteres tárolója. Ezen kívül a szerbek új, három évre szóló importmegállapodást kötöttek az oroszokkal a múlt héten.

Címkék:
gáz, ausztria, magyarország, import, szerbia, orosz, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,