Ez Brüsszel stratégiája az energiaválság ellen: így csökkenhetne az orosz gázfüggőség

HelloVidék2022. május 30. 08:15

Az ukrajnai-orosz háború világszerte megváltoztatja az energiageopolitikát, és az energiaárak emelkedése nagymértékben befolyásolja a helyi és regionális önkormányzatok lehetőségeit.  Ezzel összefüggésben az Európai Bizottság és a Régiók Európai Bizottsága 2022. május 2-án egyesítette erőit, hogy tájékoztassák a helyi és regionális vezetőket azokról a kulcsfontosságú uniós kezdeményezésekről, amelyek célja az éghajlattal és az energiával kapcsolatos erőfeszítéseik támogatása - számol be a HelloVidék.

Az európaiak háromnegyede városokban él, amelyek élő laboratóriumok az innováció és az inspiráció számára, és továbbra is kulcsfontosságúak az energetikai átállás sikere szempontjából. Az ukrajnai háború arra emlékeztet bennünket, hogy a zöld átállásnak még gyorsabban kell megtörténnie - mondta el Clara de la Torre , az Európai Bizottság Klímapolitikai Főigazgatóságának főigazgató-helyettese a tanácskozáson.

Az energiabiztonság nem ürügy arra, hogy visszalépjünk EU Green Deal célkitűzéseinek elérése céljától. A REPowerEU-terv a megfizethető és fenntartható energia biztosításához vezető utunk. Mind az éghajlat, mind az energiaválság globális probléma, amely helyi megoldásokat igényel. Minden európai régió, a legnagyobbtól a legkisebbig, a városoktól a vidéki területekig, részt kell hogy vegyen ebben az energetikai és éghajlati átalakulásban, hogy megvédjük minden embert, beleértve a legkiszolgáltatottabbakat is

- mondta a tanácskozást megnyitó Tüttő Kata, Budapest főpolgármester-helyettese, a Régiók Európai Bizottsága Klímaegyezmény-nagykövete, az Éghajlat-változási és Energiaügyi Bizottságának (ENVE) és a Green Deal Going Local munkacsoportjának elnöke.

A helyi vezetők megvitatták a jelenlegi energiaválságot, és megosztották a folyamatban lévő, fenntartható energiával és éghajlattal kapcsolatos cselekvési terveket, beleértve a helyi párbeszéd programjait, hogy minél jobban bevonják az embereket a „zöld átállásba”.

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
energia, Budapest, orosz, alternatív energiaforrások, elektromos energia, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,