Extraprofit? A Gazdaságkutató szerint ilyen nincs is

Pénzcentrum2022. május 26. 21:04

Mi nem vesszük el a profitot, mi az extra profitot vonjuk el - mondta el a Kormányinfón Nagy Márton, gazdaságfejlesztésért felelős miniszter, az Orbán Viktor által tegnap bejelentett különadók kapcsán. A GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója, Molnár László az RTL Híradónak azt mondta: a közgazdaságtanban nincs olyan, hogy extraprofit. 

Nem fogják a cégek áthárítani a fogyasztókra a különadókat – mondta a frissen kinevezett gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton szerint csak a kormány által extraprofitnak hívott részét adóztatják meg a nyereségnek.

A GKI Gazdaságkutató vezérigazgatója, Molnár László az RTL Híradónak azt mondta: a közgazdaságtanban nincs olyan, hogy extraprofit. Számára érthetetlen, hogy a kormány miért nem az olyan sikeres ágazatokra vet ki különadót, mint az építőipar. 

Ha azt nézzük, hogy miket adóztat a kormány, akkor az eddigi tapasztalatok alapján: a kiskereskedelem, a bankok, biztosítók. Sem a kiskereskedelemben, sem pedig a biztosítási szektorban a nemzetgazdasági átlagtól nem tér el a az árbevételarányos nyereségük, ez önmagában nem indokolná a kiemelt adóztatást.

 

Címkék:
kormány, Orbán, gki, kormányinfo, rtl, miniszter,