Súlyos kijelentést tett Varga Mihály: hozzá kell nyúlni a katához

Pénzcentrum/Portfolio2022. május 19. 13:31

Ma volt Varga Mihály régi-új pénzügyminiszter meghallgatása a Költségvetési Bizottságban. Már meghallgatása elején jelezte: szükség van az idei költségvetés korrekciójára, és beszélt a kata adónemről is - számol be a Portfolio

Konkrétumokat és részleteket nem mondott a miniszterjelölt az első meghallgatásán arra vonatkozóan, hogy hogyan éri el a költségvetési hiánycélt idén, viszont egy fontos szempontot említett kérdésre válaszolva: vannak olyan ágazatok, ahol most a különböző krízishelyzetek miatt extraprofit keletkezik, erre érdemes lehet - nemzetközi felvetésekkel összhangban - többletadót kivetni. 

Beszélt a katá-ról is, mint elmondta, nagy siker ez adónem, de az MKIK már régóta mondja, hogy ebben a formában nem tűnik célravezetőnek ez az adó, ezért a minisztériumnak meg kell vizsgálnia ezt a kérdést.

Egy elég jól strukturált rendszer alakult ki – a minél kisebb adókra törekszünk. De 450 000 vállalkozó adózik így, ami biztosan torz szám – nem lehet valójában ennyi ilyen jellegű vállalkozás.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás

Címkék:
kata, adó, mkik, varga, varga mihály,