Itt az EU előrejelzése: nagyon sokba kerülhet a magyaroknak a rezsicsökkentés

Pénzcentrum2022. május 17. 09:30

A bizonytalanság foghatja vissza a magyar gazdaság növekedését, és nagyon sokba kerülhet a rezsicsökkentés - ez áll az Európai Bizottság azon előrejelzésében, melyben a magyar gazdasági kilátásokat elemzi.

Bár az év elején növekedést ért el a magyar gazdaság, a háború visszafogta ezt, és meglehetősen borúsan látják az elemzők hazánk gazdaságának jövőbeli kilátásait - elemzi a Portfolio az Európai Bizottság által hétfőn kiadott gazdasági előrejelzést.

Az előrejelzésben szerepel, hogy maga a rezsicsökkentés hatalmas terhet ró a jelentős részben állami kézben lévő energiaszektorra, és arra figyelmeztet, hogy egy kiigazítás nélkül nagyon komoly hiánnyal kell majd számolni. Emellett az orosz-ukrán háború miatt megdráguló import, és más kereskedelmi fennakadások is ronthatják a magyar gazdaság teljesítményét. A februári 5 százalékos GDP-növekedés 3,6%-ra lassulhat, jövőre pedig még kevesebb, 2,6 százalék lehet ez a szám.

Brüsszel azzal számol, hogy a jelenlegi rezsicsökkentés fennmarad, ez viszont negatív hatással lesz a költségvetésre. A háború miatt, a földrajzi közelség okán azonban hazánk jobban kitett a negatív hatásoknak is, az elemzés pedig megjegyzi, hogy itt kiigazításra lehet szükség, ellenben tovább nőhet a költésgvetési hiány. Emiatt pedig az államadósság csökkenése is csak lassuló ütemben mehet végbe: a bizottságnál úgy számolnak, hogy ebben az évben a GDP 76,4%-át teszi majd ki az államadósság, majd jövőre 76,1 lesz ez az érték.

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

 

Címkék:
rezsicsökkentés, államadósság, európai bizottság, előrejelzés,