Hivatalos: ekkortól vezetik be az eurót Horvátországban

Pénzcentrum2022. május 13. 17:34

A horvát parlament ma elfogadta az euró bevezetéséről szóló törvényt, 117 igen, 13 nem szavazat és egy tartózkodás mellett, számolt be az MTI.

Az eurót hivatalosan 2023. január 1-től vezetik be Horvátországban, de szeptembertől már kunában és euróban is lehet fizetni majd. Az árak kettős fizetése egészen 2023 végéig érvényben lesz, de érdemes lesz a magyar nyaralóknak odafigyelni jövőre fizetéskor.

A kunát egyébként költségek nélkül az euró hivatalos bevezetésének időpontjától beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet egyaránt. A Horvát Nemzeti Bankban pedig korlátlan ideig, ingyenesen lehet majd pénzt váltani.

Horvátország még 2019. júliusának elején kérte felvételét az európai árfolyam-mechanizmusba. Az euró bevezetéséhez a kérvényező országnak meg kell felelnie valamennyi maastrichti kritériumnak. Ilyen feltétel az, hogy az infláció legfeljebb 1,5 százalékkal lehet magasabb, mint a három legnagyobb árstabilitással rendelkező tagállam inflációs rátájának átlaga vagy, hogy az éves államháztartási hiány nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát.

Címkék:
euró, európa, horvátország, európai unió, eurózóna, horvát kuna,