Újabb sajtbotrány van születőben Magyarországon: ezért drágábbak nálunk ezek a termékek

Magyar Nemzet2022. május 11. 09:28

A hazai gazdák az élelmiszerkönyv módosítását kezdeményezik, ugyanis véleményük szerint az unióban hátrányban vannak más országokkal szemben. Ennek oka, hogy az EU-ban a kecske- és juhsajtoknak elég csak 70%-ban ezektől az állatoktól származó tejet tartalmazni, a többi lehet sokkal olcsóbb tehéntej is. Itthon viszont általában csak juh- vagy kecsketejből készülnek ezek a termékek – írja a Magyar Nemzet.

A koronavírus-járvány miatti korlátozásokat megszenvedte a hazai juh- és kecsketejpiac is, ugyanis a felvevőik nagy részét elveszítették a szállodák és éttermek bezárásával. Most viszont már olyannyira sikerült visszatérni az ágazatnak, hogy nincs elég juhtej a piacon. A juh- és kecsketejből leginkább sajtot készítenek, melyek különlegességük miatt nagyon kelendőek itthon – mondta a lapnak Mezőszentgyörgyi Dávid, a Juh- és Kecskeágazatért Egyesület Elismert Szakmaközi Szervezet vezetője.

Mezőszentgyörgyi szerint szükséges lenne az élelmiszerkönyvi szabályok megújítása ezeknél a termékeknél. Az EU-ban a kecske- és juhsajtok tartalmaznak 30%-ban tehéntejet, ami a magyar gazdáknak hátrányt jelent, mivel a tehéntej jóval olcsóbb (1 liter 140 forint a nyers tehéntejből, a juhtej viszont 600 forintba kerül). Külön kategóriát lehetne így létrehozni a magasabb minőségű, tisztán kecske- vagy juhtejtartalmú termékeknek, melybe a hazai sajtok és túrók kerülhetnének.

Címkék:
magyarország, európai unió, magyar, gazdálkodás, hazai, hazai termék,