Már látszik a válság a magyar banknál: meglepő számokat közöltek

Pénzcentrum2022. május 4. 10:31

Az Erste Banknál kiugró mértékben, 63 százalékkal nőtt az új finanszírozás volumene az idei első negyedévben, míg az ügyfélhitelek és kötvények állománya 9 százalékkal bővült egy év alatt. A működési bevételek a romló gazdasági környezet mellett is szinten maradtak, a Sberbank-ügyfelek kártalanítása miatt elrendelt rendkívüli OBA-befizetés következtében azonban a pénzintézet közel 1 milliárd forint veszteséggel zárta az első három hónapot. A bank első negyedéves eredményeit és kihívásait Jelasity Radován elnök-vezérigazgató, Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese, Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője és Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója ismertette szerda reggeli sajtótájékoztatójukon.

Az Erste Működési bevétele a tavalyi szinten maradt, annak ellenére is, hogy 10 milliárd forintra rúgott az egyes hitelek átértékelésén keletkezett veszteség. A működési költés viszont nagyot nőtt, jeletős részben az OBA-befizetések emelkedése, a Sberbank végelszámolása miatt - kezdte a bank első negyedéves eredményeinek ismertetését Jelasity Radován, elnök-vezérigazgató.

A költség/bevétel arány 69,2 százalékra nőtt a tavalyi 45,5 százalékről, a működési eredmény viszont 43,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korrábitól, míg az adózás utáni eredmény 0,9 milliárd forint veszteséget mutat. A jelzáloghitelezés és a vállalati finanszírozá növekedésének hatására az új kihelyezés 63 százalékkal nőtt éves összevetésben, míg a hitel- és kötvényállomány 9,1 százalékkal bővült - folytatta a bank vezérigazgatója.

Az NPL-ráta 3,9 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 2,9 százalékról. Az ügyfélhitelek és kötvények állománya 2022 március végén 9 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az új finanszírozás volumene pedig kiugró mértékben, 63 százalékkal nőtt 2021 első negyedévének teljesítményéhez képest. A Magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon - befektetés és betét - 2022 március végén 4471 milliárd forint volt, amely 20 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 57 százalék volt.

A teljes lakossági hitelállomány 8 százalékkal nőtt egy év alatt, az új kihelyezések értéke ugyanakkor az idei első három hónapban 1,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. A lakáspiac bővülésének köszönhetően a lakáshitelek folyósítása 15 százalékkal nőtt 2021 első negyedévének eredményéhez képest. A személyi kölcsönök esetében a kihelyezés 33,9 százalékkal ugrott meg éves összevetésben.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – 2022 március végén 4471 milliárd forint volt, amely 20 százalékos növekedést jelent egy év alatt. A megtakarításokon belül a befektetések aránya 57 százalék volt, a lakossági ügyfélbetétek állománya 21,1 százalékkal nőtt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A március végén kezelt 816 milliárd forintos vagyon alapján a második legnagyobb hazai privátbanki üzletágat működtető Erste tapasztalatai szerint az elmúlt két évben jelentősen nőtt az érdeklődés a kockázatos eszközök iránt, egy év alatt pedig lényegében duplájára emelkedett a direkt részvénytípusú befektetések aránya. Idén a magasabb infláció és a volatilis mozgások miatt még többen fordulhatnak a nagyobb hozammal kecsegtető részvénypiacok felé. A befektetett és kezelt vagyon 19,3 százalékkal gyarapodott 2021 március végéhez képest – mondta el Cselovszki Róbert, a társaság elnök-vezérigazgatója.

A vállalati üzletág 2022 első negyedévében több mint 500 új ügyfélnek nyitott számlát, 3,5-szer annyinak, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban, közel annyi ügyfélnek, mint 2021-ben egész évben. A korábban sberbankos ügyfelek közül is sokan jöttek át a bankhoz. 

A vállalati üzletágban a kötvény- és a hitelállomány együttesen 7,5 százalékkal nőtt egy év alatt. A kis- és középvállalkozásoknál (kkv) a hitel- és kötvényállomány 11 százalékkal, a kereskedelmi célú ingatlanoknál 14 százalékkal gyarapodott tavaly márciushoz képest, míg a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében a hitel- és kötvényállomány 2 százalékkal csökkent – tette hozzá Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Címkék:
hitel, eredmény, bank, forint, pénzintézet, bankolás, erste, online, március, milliárd, babaváró,