EU-s olajembargó: megszólalt Szijjártó Péter, így áll Magyarország az újabb szankciós csomaghoz

Pénzcentrum2022. május 4. 16:03

Megszólalt Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az Európai Unió ma reggel bejelentett szankciói kapcsán, ami az olajembargót is tartalmazza. A miniszter szerint ebben a formában nem támogatható a szankciós csomag: lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát.

Szijjártó Péter Favebook oldalán, egyenesen Üzbegisztánból véleményezte a ma reggel bejelentett szankciós csomagot, aminek az egyik pontja a olajembargó. „Ebben a formában felelősen nem támogatható az Európai Bizottság újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomagja, az ugyanis lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát – szögezte le a külügyminiszter, aki arról számolt be, hogy az Európai Bizottság által előterjesztett javaslatok számos újabb korlátozást tartalmaznak az orosz és fehérorosz szervezetekkel és személyekkel szemben.

Ezek a miniszter állítása szerint egytől egyik különböző termékek importjára és exportjára és gazdasági tevékenységekre vonatkoznak. Ezekkel Szijjártó Péter szerint együtt tudunk élni, bár a hatékonyságukról vitába lehet szállni, csak nem érdemes, a legnagyobb problémát a fent említett megszorítás okozná Magyarországnak.

Betiltanák az Oroszországból Európába irányuló kőolajszállítást, mégpedig rövid határidővel, Magyarország esetében a jövő év végétől

– hangsúlyozta a külügyminiszter, aki szerint annak ellenre is, hogy hazánk energiaellátása biztosított, ez az intézkedés lehetetlenné tenné a gazdaság működéséhez szükséges kőolaj beszerzését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Fotó: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

Címkék:
magyarország, szankció, olaj, bizottság, szijjártó, külügyminiszter, embargó, szankciók, olajembargó,