Figyelmeztet a NAV: fontos határidő közeleg, el ne felejtsd!

Pénzcentrum2022. május 3. 21:06

Személyes megjelenés nélkül egyszerűbb, gyorsabb és biztonságosabb az szja-tervezetek átnézése, elfogadása. Míg a gazdálkodó szervezeteknek és az egyéni vállalkozóknak kötelező az elektronikus út, addig a magánszemélyek szabadon dönthetnek, hogy élnek-e a digitalizáció adta lehetőségekkel.

Az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók bevallási tervezetüket a legegyszerűbben az eSZJA-portálon egészíthetik ki és küldhetik be a NAV-hoz, mert ezen lépések nélkül az ő tervezetük nem válik automatikusan bevallássá május 20-án. A többi adózónak nincs teendője, ha a tervezet adataival egyetért.

Aki módosítani szeretné a tervezetet, az használja a portál kereső funkcióját, azzal a leggyorsabb megtalálni a kiegészítendő tételt. Ha például valakinek tavaly ingatlan-bérbeadásból is származott jövedelme, akkor a keresőbe elég beírnia, hogy „bérbeadás”, és a webes kitöltő ahhoz a sorhoz navigálja, ahová az adatokat rögzítenie kell.

Azok a gyermeket nevelő szülők, akik jogosultak a gyermeket nevelők adó-visszatérítésére és december végéig nem nyújtották be a VISSZADO-nyilatkozatot, illetve a NAV sem utalta ki számukra automatikusan a tavaly befizetett személyi jövedelemadójukat, a tervezet módosításával vagy a 21SZJA bevallás önálló benyújtásával juthatnak hozzá a visszajáró összeghez.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot (nem a bankkártyaadatokat) vagy postacímet, attól függően, hogy miként szeretné megkapni az összeget. Az összeg kiutalása a beérkezéstől számított két héten belül megtörténik.

A KAÜ azonosítóval (ügyfélkapu, e-személyi igazolvány, telefonos vagy arcképes azonosítás) rendelkezők letölthetik a korábbi években, valamint az idén már benyújtott 21SZJA bevallásukat, megkönnyítve ezzel annak esetleges önellenőrzését és javítását.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról, a korábbi évekhez hasonlóan, idén is lehet elektronikusan és papíron is rendelkezni egészen május 20-áig.

 

 

Címkék:
NAV, szja, adó, május, személyi, tervezet, szja-kedzvemény, szja mentesség, nav bevallási határidők,