Ennyire nem becsülik meg a magyar cégek fiatal dolgozóikat: a pandémia után sem javult a helyzet

Pénzcentrum2022. április 22. 12:08

A többség, azaz a dolgozó fiatalok 53 százaléka érezte stabilnak a munkahelyét 2022 első három hónapjában, míg korábban - például 2019 első negyedében - ennél nagyobb, 64 százalékos volt az optimisták aránya. Az elismertség terén is kedvezőtlen a kép, ezen a téren ráadásul romlott is az eredmény - derül ki egy friss felmérésből.

A koronavírus-járvány még érezhető kedvezőtlen hatásai, a felgyorsuló infláció, valamint az ukrajnai fegyveres konfliktusból adódó gazdasági bizonytalanság is szerepet kap abban, hogy a dolgozó fiatalok a korábbi időszakhoz képest felhősnek látják a szerepüket a munkahelyükön - leegyszerűsítve ez derül ki a K&H ifjúsági indexből. Az idei első negyedévben készített reprezentatív felmérés azt vizsgálta, hogy a 19-29 korosztály dolgozó tagjai mennyire érzik megbecsültnek magukat és stabilnak az állásukat. 

Jobb, de nem jó

A többség, a válaszadók 53 százaléka stabilnak mondta a munkahelyét, ami javulást jelent az előző negyedévben mért 45 százalékos eredményhez képest, de jóval elmarad a korábbi évekre jellemző 60-70 százalékos értékektől. 

A járvány magyarországi megjelenése előtt, 2020 és 2019 első negyedévében 61, illetve 64 százalékuk mondta szilárdnak a munkahelyét, ráadásul 2017 második negyedévétől 2020 elejéig rendre 60 százalék felett volt az arányuk. A kutatás szerint a dolgozó fiatalok alig több mint ötöde - 21 százaléka - mondta kifejezetten stabilnak a munkahelyét, a legpesszimistábbak aránya 7 százalékos volt.

Hiányzik az elismerés

A munkahely stabilitása egy dolog, a másik, amely a hatékonysághoz szükséges, a megbecsültség. Ezen a téren sem kedvező a helyzet. A megkérdezett fiatalok mindössze 38 százaléka, azaz 10-ből kevesebb mint 4-en érezték azt, hogy elismerik a munkájukat. 2021 utolsó negyedéhez képest viszont ez szintén javulást jelent, akkor ugyanis 30 százalékuk volt ezen a véleményen.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felmérés korábbi adataival összevetve azonban ez gyenge eredmény, hiszen például 2021 elején 49 százalékuk, tehát majdnem minden második dolgozó fiatal látta úgy, hogy megbecsülik a munkáját - ez egyébként rekordot jelentett a kutatás 2012 óta íródó történetében. 

Címkék:
munkahely, felmérés, fiatal, dolgozók, dolgozó, fiatalok, munkahelyek,