Nem verik nagy dobra: ennyit fizethetünk valójában a gázért Oroszországnak

Népszava2022. április 5. 10:45

Piaci áron kaptunk gázt Oroszországból januárban, pedig Putyin azt állította, Magyarországtól kevesebbet kérnek.

Januárban piaci árat fizethetett a földgázért Magyarország az oroszoknak - számolta ki a Népszava, amely emlékeztet, ezzel szemben Vlagyimir Putyin orosz elnök februárban azt állította, hogy a magyarok a piaci ár ötödéért kaphatják a gázt.

Mint a lap írja, januárban a központi magyar gáznagykereskedő a KSH-nál terajoule-ban megadott gázmennyiségből kiindulva szinte fillérre az irányadó, ttf nevű holland tőzsde árát, ezer köbméterenként átlag 861 eurót fizethetett a gázért.

Májustól decemberig még nőtt az olló Magyarország orosz gázára és az irányadó tőzsde között, mégpedig a mi javunkra - egész odáig, hogy decemberben a különbség meghaladta az ötven százalékot, ugyanakkor ennél többre sosem rúgott.

A cikk megjegyezi, hogy míg 2021 áprilisa előtt az oroszok a tőzsdei árnál többet kértek tőlünk a gázért, azt követően az arány megfordult. Ezért hat furán, hogy januárban tarifánk gyakorlatilag visszaemelkedett a tőzsdei szintre.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
magyarország, ksh, gázár, tőzsde, putyin, földgáz, orosz, vlagyimir putyin, gázárak,