Kezd magához térni a magyar tőzsde: lassan kiheverjük a háborús sokkot?

Pénzcentrum2022. április 1. 18:03

Ahogy a nemzetközi, úgy a hazai tőkepiac alakulását is meghatározták márciusban az orosz-ukrán konfliktus aktuális fejleményei. A BUX index a hónap első felében látott visszaesés után, a háborús feszültség mérséklődésével szinkronban újra növekedési pályára állt, végül 44 726 ponton zárta a márciust, amely 2,3 százalékos emelkedést jelent februárhoz képest. A forgalmat tekintve újabb mozgalmas hónapon van túl a BÉT – a részvénypiac összforgalma 736 milliárd forintot tett ki, amely napi átlagban 35 milliárd forintnak felel meg. Két csengetési ceremóniára is sor került márciusban, ezek apropóját a Delta Technologies új részvénysorozatának bevezetése, valamint a DM-KER BÉT Xtend platformról a szabályozott piac Standard kategóriájába lépése biztosította - közölte elemzésében a BÉT.

Az orosz-ukrán konfliktus okozta biztonsági, illetve gazdasági bizonytalanság továbbra is jelentősen befolyásolják a tőkepiacokat – ugyan márciusban az orosz, illetve az ukrán tőzsde is újraindult, az árfolyamok mind a globális, mind a hazai piacon jelentős visszaesést mutattak. Az orosz-ukrán tárgyalások, a békekötés esélyének növekedése aztán a hónap második felében megtette a hatását, a pozitív befektetői hangulat mind az indexek, mind a vezető részvények árfolyamának alakulásában tükröződött.

A Budapesti Értéktőzsde elsőszámú indexe, a BUX index is ezt a tendenciát tükrözte vissza – ugyan a hónap elején a 40 000 pont alá is lecsúszott, végül 44 726 ponton zárt, amely 2,3 százalékos növekedést jelent februárhoz képest.

Nem csak a BUX index, a vezető részvények is hasonló mintázatot írtak le – a hónap első felének mélypontjait követően a hónap végére az OTP Bank, a MOL, a Richter és a Magyar Telekom is erősödést produkált. Ez különösen az olajtársaság, illetve a gyógyszergyártó esetében volt szembetűnő, előbbi 13, utóbbi 0,8 százalékot emelkedett februárhoz képest. A kisebb kapitalizációjú kibocsátók közül az Opus, a Waberer’s és a Masterplast is erős hónapot tudhat maga mögött, részvényárfolyamaik 29, 21, illetve 13,6 százalékkal növekedtek.

Két vállalati mérföldkőre is sor került márciusban – a Delta Technologies új részvénysorozatot vezetett be, míg a DM-KER szintugrásával a Megakrán után a második olyan kibocsátóvá vált, amely a középvállalatok számára kialakított BÉT Xtendről a szabályozott piac Standard kategóriájába lép feljebb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A befektetési szolgáltatók versenye nem hozott változást az előző hónaphoz képest – ezúttal is a WOOD & Company, a Concorde és az Erste Bank végzett az első három helyen. A WOOD 408,4, a Concorde 338,5, az Erste Bank pedig 260,7 milliárd forint értékű forgalmat bonyolított a hónap során.

Az árupiac csendes hónapot zárt, az összforgalom 553 millió forintot tett ki, amelynek legnagyobb részét a fenntartható takarmánykukorica adta.

Címkék:
árfolyam, bank, gazdaság, oroszország, tőzsde, ukrán, orosz, bét, bux index, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,