Ez fájni fog: negyedével is drágulhatnak az élelmiszerek egy-két hónap alatt

Pénzcentrum/Index.hu2022. március 31. 08:32

Mivel aligha lesz gyors lezárása az orosz-ukrán háborúnak, ezért fel kell készülni a tartósan magas gabonaárakra: a tavalyi szintek aligha jönnek egyhamar vissza. 

Mostanra kismértékben korrigálták a tőkepiacok azt a hirtelen árugrást, amit az ukrán és az orosz gabona rendelkezésre állásával, illetve az orosz energiahordozókra vonatkozó esetleges európai szankciókkal kapcsolatos piaci aggodalmak okoztak. Ám a nemzetközi tőzsdei árak mozgása Magyarországon sem érdektelen, mivel a gabonapiaci árakat alapvetően ez, olykor a kőolaj tőzsdei ára, és az utóbbi hetekben Európa-szerte rekordokat döntögető szállítási költségek határozzák meg - mondta el az Indexnek Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.

Egy-egy váratlan és kedvezőtlen, akár a harctéren, akár politikai szinten jelentkező esemény újra hektikus mozgásokat okozhat, pár nap alatt akár 15-20 százalékos terményár-emelkedés sem kizárt.

Az utóbbi hetekben ráadásul egyre több olyan elemzés jelent meg a nemzetközi sajtóban is, amely igyekszik felmérni a háború nemcsak rövid távon jelentkező, de meglehetősen szerteágazó élelmezésbiztonsági, inflációs, és világpolitikai, hanem a hosszabb távon elhúzódva jelentkező hatásait is. 

 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
európa, tőzsde, költségek, ukrán, orosz, gabona, tőzsdei kereskedés, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,