Két éve lejárt okmányokkal is lehet menni szavazni vasárnap: erről jobb, ha minden magyar tud

MTI2022. március 30. 15:28

Mivel a kormány a 2020. március 11-e óta lejárt okmányok érvényességét meghosszabbította, így ezek bemutatásával is részt lehet venni a vasárnapi parlamenti választáson.

A magyarországi szavazókört felkereső választópolgárnak a szavazatszámláló bizottság előtt igazolnia kell személyazonosságát. Ezt bármilyen típusú, erre alkalmas igazolvánnyal megteheti. A szavazatszámláló bizottság elfogadja az 1998 végétől kiadott lézergravírozott útleveleket, valamint a kártyaformátumú jogosítványokat is. Emellett a választópolgárnak igazolnia kell lakcímét vagy személyi azonosítóját.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idején lejárt okmányokat azonban a szavazatszámláló bizottságok elfogadják.

A Miniszterelnökség korábban közölte: annak érdekében, hogy a választásra jogosultak élni tudjanak szavazati jogukkal, a választópolgárok akár a választás hétvégéjén is pótolhatják a szavazáshoz szükséges, de érvényét vesztett, elveszett, sérült okirataikat. A kormányablakok és okmányirodák rendkívüli nyitvatartással biztosítják szombaton és vasárnap a választáshoz kapcsolódó okmányok pótlásának ügyintézését.

A választás hétvégéjén azonban kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre lesz lehetőség, illetve az elveszett vagy megsérült lakcímkártya pótlására. Ha valakinek semmilyen személyazonosításra alkalmas okmánya sincs (személyi igazolványa, érvényes útlevele, jogosítványa), akkor ideiglenes személyi igazolványt kap, amellyel részt vehet a szavazáson.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az ügyeletet tartó kormányablakokról és okmányirodákról a kormanyablak.hu weboldalon lehet tájékozódni.

Címlapkép: Kovács Tamás, MTI/MTVA 

Címkék:
országgyűlési választások, parlament, személyi, lejárt, országgyűlés, választás, parlamenti választások, okmányok,