Paks 2 építkezésről küldtek haza munkásokat: sokaknak felmondtak, ez állhat a háttérben

Pénzcentrum2022. március 23. 09:28

A Paks 2 beruházáshoz tartozó építkezésen dolgozó munkavállalók közül többnek felmondtak, van, akinek pedig több havi bérével is tartozik a cég.

A Roszatom egyik alvállalkozója több, a Paks 2 beruházáshoz tartozó építkezésen dolgozó munkavállalónak is felmondott a héten, sőt vannak olyan munkások, akiknek több havi bérükkel tartozik a cég. Az orosz cég helyi képviselője szerint erőfeszítéseket tesznek a helyzet rendezésére, de a szerződés betartása az alvállalkozó felelőssége.

Az RTL Híradónak nyilatkozó munkavállaló szerint januártól kezdve sokan nem kaptak fizetést. Márciusban két hét kényszerszabadságra küldték a dolgozókat, ám amikor visszatértek, közös megegyezéssel történő szerződésbontásról szóló okirattal várták őket. A dolgozók szerint többnyire külföldiek, keleti vendégmunkások dolgoznak a cégnek, amelynek vezetői oroszok.

Süli János hivatala a Roszatomhoz irányította a Híradó stábját, mert ezen az építkezésen az orosz cég megbízásából folyik a munka. A Roszatom magyarországi képviselete elismerte, hogy vannak problémák. Mint mondták, bizonyos átmeneti, technikai jellegű nehézségek jelentkeztek, ám a projekt orosz fővállalkozója külön erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy segítse az alvállalkozóit. A csatorna megkérdezte, hogy a nehézségek az Oroszországra kivetett szankciók miatt következtek-e be, ám elmondásuk szerint a Paks2 Atomerőmű építési munkálatai az ütemterv szerint zajlanak.

Címkék:
munka, munkavállalók, orosz, paks2, paks atomerőmű, roszatom,