Új forintérmét bocsátottak ki Magyarországon: mutatjuk, mitől olyan különleges

Pénzcentrum2022. március 18. 15:01

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont megnyitása alkalmából 100 forintos érmét bocsát ki - jelent meg a Magyar Közlöny 2022. évi 50. számában. A kibocsátás időpontja: 2022. március 16. Az érméből a hivatalos rendelet szerint 2 millió darab készíthető. Az érme előlapján, a középmezőben – lent a körgyűrűbe átnyúlva – a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontnak helyet adó épület részletének ábrázolása látható.

A rendeletből kiderül, hogy az érme külső része (körgyűrű) réz (65%), nikkel (15%) és cink (20%) ötvözetéből álló, a belső része (mag) réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből álló színesfémből készült. Az érme külső átmérője 23,8 mm, a külső és a belső rész találkozásánál az átmérő 15,3 mm. Az érme peremvastagsága 2,6 mm, súlya 8,6 gramm, széle recézett.

Az érme előlapján, a középmezőben – lent a körgyűrűbe átnyúlva – a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpontnak helyet adó épület részletének ábrázolása látható, fölötte négy különböző – mérleget, földgömböt, Anjou-liliomot és 1-es címletértéket megjelenítő – érem és egy grafikon stilizált képével. Az érme külső szélén található gyöngysorszegélyen belül, köriratban – egymástól egy-egy díszítő ponttal elválasztva – a „MAGYARORSZÁG” és a „PÉNZMÚZEUM” felirat, valamint a „2022” verési évszám olvasható.

Az érme hátlapján, a középmezőben a – kissé egymásra csúsztatott számjegyekből álló – „100” értékjelzés olvasható, az értékjelzés bal és jobb oldalán, alul díszítővonal látható. Az érme külső és belső részét díszítő körvonal választja el. Az érme külső szélén található gyöngysorszegélyen belül, fent, koszorúmotívum között a „BP.” verdejel, lent a „FORINT” félkörirat olvasható.

 

Címkék:
pénz, mnb, forint, érme, múzeum, magyar,