Tömegek indultak meg ezekért a kölcsönökért: hol vannak már a válság hónapjai?

Pénzcentrum2022. március 10. 10:34

A lakáshitel-szerződéseken belül ‒ az októbertől elindult NHP Zöld Otthon Program (ZOP) hatására ‒ 27 százalékra emelkedett az új lakások vásárlására és építésére felvett hitelek aránya - ismertette Dancsik Bálint főosztályvezető és Nagy Tamás a Magyar Nemzeti Bank igazgatóságának vezetője szerda délelőtt az MNB, a 2021 végi hitelezési folyamatokról szóló sajtótájékoztatóján.

2021 végén a vállalatok hitelállománya 11 százalékkal, míg a kkv-k hitelállománya közel 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet. A vállalati hitelezést a piaci alapon kötött hitelszerződések negyedik negyedévben megfigyelhető bővülése érdemben támogatta, mely hitelek új szerződéseken belüli részaránya megközelítette a járvány előtti szinteket. A lakossági hitelállomány 15 százalékkal bővült 2021-ben, amiben a lakáshitelezés támogatott programok mentén történő élénkülése érdemi szerepet játszott - ismertette Dancsik Bálint, az MNB hitelezési folyamatokért felelős főosztályvezetője.

A hosszú hozamok elmúlt évben tapasztalt emelkedése nem árazódott be teljes egészében az újonnan szerződött lakáshitelek hitelköltségébe, így a felárak historikus mélypontra süllyedtek. A bankok nem változtattak sem a vállalati-, sem a lakáscélú hitelfeltételeken a negyedév során, ugyanakkor a hitelkereslet élénkülését érzékelték mindkét szegmensben, mely 2022 első felében tovább erősödhet.

A bankok nem pénzügyi vállalatok felé fennálló hitelállománya 2021 negyedik negyedévében érdemi bővülést mutatott, mellyel az éves növekedési ütem 10,7 százalékra gyorsult, a bankok által jegyzett és vásárolt vállalati kötvényeket is figyelembe véve pedig 18,4 százalékos növekedési ütem volt megfigyelhető 2021-ben.

A kis- és középvállalatok hitelállománya továbbra is jelhentős mértékben, 16,8 százalékkal bővült éves összevetésben. A negyedik negyedévben mind a teljes vállalati, mind a kkv hitelek kibocsátása rendre 51 és 32 százalékkal volt magasabb a járvány kitörése előtti, 2019-es szinteknél, amiben a piaci alapú hitelek 78 százalékra emelkedő részaránya is szerepet játszott. A kamatkörnyezet emelkedésével, valamint a piaci hitelek részarányának pandémia előtti szint közelébe történő visszatérésével párhuzamosan emelkedtek a kkv forinthitel-kamatok a negyedév során

2022 első félévében a bankok enyhíteni terveznek a kis- és mikrovállalkozások hitelfeltételein, a Banki konjunktúrafelmérés alapján pedig a válaszadó intézmények 70 százaléka tervezi növelni a kkv-nak nyújtott hiteleik állományát.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hitelintézeti szektor lakossági hitelállománya 2021-ben 15 százalékkal bővült, ami a lakáshitelek dinamikus növekedésének és a babaváró hitelek továbbra is jelentős volument képviselő folyósításának volt köszönhető. A negyedév során kihelyezett lakossági hitelek 647 milliárd forintos volumene elérte a pandémia előtt jellemző szintet, amiben a rendkívül élénk lakáshitelezés érdemi szerepet játszott.

A lakáshitel-szerződéseken belül az októbertől elindult NHP Zöld Otthon Program hatására 27 százalékra emelkedett az új lakások vásárlására és építésére felvett hitelek aránya

- árulta el a főosztályvezető, hozzátéve, hogy a lakáshitelezés felfutásában a lakásárak folytatódó emelkedése, a kibővült otthonteremtési támogatások, a kamatemelés hatására előrehozott kereslet, valamint a Zöld Otthon Program egyaránt szerepet játszott. Az újonnan kötött lakáshitel-szerződések felára historikus mélypontra süllyedt a negyedik negyedévben, ugyanis a kamatkörnyezet változásával emelkedő hosszú hozamok csupán részlegesen gyűrűztek át a hitelkamatokba.

Ugyanakkor a bankok jelzése alapján 2022 első félévében az átárazások felgyorsulhatnak. A Hitelezési felmérésre adott válaszok alapján a bankok változatlan hitelfeltételek mellett is élénkülő lakáshitel-keresletről számoltak be 2021 negyedik negyedévében, melynek folytatására a bankok negyede számít mind a lakáshitelek-, mind a fogyasztási hitelek tekintetében 2022 első félévében. A bankok fokozódó versenyt tapasztaltak a negyedik negyedévben, és 2022 első félévében a válaszadó intézmények mintegy 40 százaléka növelné a kitettségét mind a fogyasztási-, mind a jelzáloghitelek piacán a Banki konjunktúrafelmérés alapján - ismertették a frissen publikált tanulmány megállapításait.

Címkék:
otthon, lakáshitel, kkv, bankok, hitelek,