Sokkoló elemzés került napvilágra: küszöbön a 10 százalék feletti infláció?

Pénzcentrum/Portfolio2022. március 3. 08:31

2022-ben az eddig várt 7 százalék helyett átlagosan 9 százalékos lehet a magyar infláció és ez 2023-ban is csak 7%-ra csökken – írja a Portfolio a Raiffeisen Bank szakembereinek előrejelzése alapján. A jóslat alapján küszöbön lehet a kétszámjegyú infláció.

2022-ben az eddig várt 7 százalék helyett átlagosan 9 százalékos lehet a magyar infláció – írták kedden megjelent elemzésükben a Raiffeisen Bank szakemberei. Innen 2023-ban is csak 7%-ra csökken majd az átlagos áremelkedési ütem. Az idei átlagos infláció ezzel több, mint 20 éves cúcsot jelentene, utoljára 2001-ben volt ilyen ütemű pénzromlás hazánkban.

A cikk emlékeztet: a múlt héten Virág Barnabás, az MNB alelnöke már arról beszélt, hogy a februári adat meghaladhatja a 8%-ot, akár 8,5% közelében is lehet, már ez is komoly meglepetést okozott. Azóta pedig kitört a háború Ukrajnában, ami csak tovább fokozza az áremelkedést. A 9 százalékos éves átlagos infláció mellett pedig szinte biztos, hogy lesznek kétszámjegyű, 10 százalék feletti értékek év közben.

A bank elemzői szerint a jelenleg is zajló fegyveres konfliktus nem csak az inflációra lesz hatással egész Európában, hanem a növekedést is visszaveti majd, de utóbbira talán kevésbé lesz hatással. Az áremelkedés az eurózónában is 5 százalék fölé nőhet éves átlagban, vagyis nem csak Magyarországot sújtja majd az infláció.

Címkék:
bank, magyarország, drágulás, infláció, pénzromlás, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,