Orosz-ukrán válság: 30-36 százalékkal ugrott meg a földgáz ára

Pénzcentrum2022. február 28. 15:16

A földgáz harmadával drágult, mert az egyre kritikusabb orosz–ukrán helyzet lassan már az energiakereskedelmet is fenyegeti. Meglepő módon a kvóta viszont olcsóbb lett, amit vagy a gazdasági félelmek, vagy egy orosz trükk magyarázhat.

Hétfő reggel harmadával, vagyis 30-36 százalékkal ugrottak a földgáz európai határidős jegyzései. Egy olyan termékről beszélünk, aminél nehezebb a konkrét árat meghatározni, nem úgy, mint például a Brent- vagy a WTI-olajnál, de Európában talán a legfontosabbak a holland gáztőzsde (TTF) közeli jegyzései, ahol az árak ismét 100-120 euró / MWh-s szint felett mozognak.

Mint ahogy azt a Telex kiemelte, ez pár pár napon belül már a második drasztikus áresés, hiszen a gázpiac először a háború kirobbanását árazta így, majd most a SWIFT-lekapcsolást is magában foglaló szankciókat, amely megnehezítheti a szénhidrogén-kereskedelmet.

A földgáz azért különösen érzékeny, mert itt konkrét útvonalak vannak, így Európa nem képes azonnal pótolni az orosz gázt, igaz, ha Oroszország nem tudja eladni a gázt Európának, hirtelen ő sem tud csövet építeni Ázsia felé, ráadásul tárolni sem sokáig tudja a gázt. Ha megtelnek a tárolói, jobban jár, ha egyszerűen elégeti a földgázt, mert a kutak lezárása után az újranyitás általában sokkal nehezebb, olykor lehetetlen.

Lehetnek szankciók?

A nyugati szankciók egyelőre még nem érintik közvetlenül az energia-kereskedelmet (bár az Egyesült Államok ezt sem zárja ki), csak ha Moszkva ellenlépéseket szeretne bevezetni, vagy, ha nem tudja pénzügyileg elszámolni a szállításokat, már a szállítás leállítása sem zárható ki, hiszen a katonai lépések idején a közgazdasági racionalitás eltűnik.

A gázszállítások elmaradása rövid távon a Nyugatnak sokkal nagyobb probléma, mint Oroszországnak. Európa gázellátásának körülbelül 40 százalékát Oroszország adja, és a szállítmányok egy része Ukrajnát átszelő csővezetékeken keresztül folyik. Bármilyen fennakadás, esetleg találat szinte azonnal problémát jelent a kontinens villamosenergia-termelésében, illetve az energiaigényes iparágakban, acéliparban, műtrágyagyártásban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az energiaválság miatt hétfőn a német áramárak is 10 százalékkal, 20-30 euróval drágultak MWh-nként, és értek el 230-250 eurós szinteket, addig a szén-dioxid-kvóta ára esik, jelenleg 80 euró körül van egy tonna. Erre két logikus magyarázat lehet, az egyik, hogy a piac már árazza azt, hogy nem kell annyi kvóta az iparvállalatoknak, mert például gáz hiányában nem tudnak termelni. De arról is vannak értelmezések, hogy korábban orosz érdekcsoportok emelték magasra a kvóta árát (hogy ezáltal a gáz még magas ár mellett is versenyképesebb legyen, mint a szén), ám a SWIFT-lekapcsolás után ők nem tudják finanszírozni a pozíciójukat, ez okozott eladásokat és áresést.

Február 28-án délben Ukrajna, Szerbia és Ausztria felől is nagy mennyiségű gáz érkezik az országba, ellátási zavar nem jelentkezett.

Címkék:
gáz, oroszország, földgáz, orosz, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán háború,