Ez tényleg fájhat Putyinnak: mit is jelent pontosan a SWIFT-rendszerből való kitiltás?

Pénzcentrum2022. február 27. 08:21

Szombat éjjel jeletették be, hogy az eddigi legsúlyosabb gazdasági szankciót vezetik be bizonyos orosz bankok ellen: lekapcsolják őket a nemzetközi bankrendszerből. De mit is jelent pontosan a SWIFT-rendszerből való kitiltás, és miért fáj különösen, ha valakit lekapcsolnak róla?

Szombat éjjel jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy megszületett a döntés, „bizonyos orosz bankokat” kitiltanak a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből. De pontosan mi is ez a rendszer, és miért fájhat különösen egy országnak, ha lekapcsolják róla?

Az eddigi legszigorúbb gazdasági szankció kapcsán a Deutsche Welle magyar kiadása készített egy magyarázó videót, amelyben összefoglalják a lényeget:

A SWIFT egy mozaikszó, ami a Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaságot jelenti, a hetvenes években alapították és ezen keresztül bonyolítják a nemzetközi pénzügyi tranzakciókat. Akit ebből kizárnak, az lényegében sem venni, sem eladni nem lesz képes semmit a nemzetközi szinten.

Címkék:
bank, gazdaság, ukrajna, oroszország, bankrendszer, szankció, bankok, ukrán, orosz, kitiltás, swift, nemzetközi kereskedelem, vlagyimir putyin, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,