Nagy baj lenne az árstop nélkül: 520-540 forint lenne a benzin valós piaci ára

Pénzcentrum2022. február 8. 16:15

50 forintot nem lehet hosszútávon veszteségként elkönyvelni, kigazdálkodni- mondta a 480 forintos hatósági benzinár kapcsán Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Elmondása szerint a valós ár 15-20 százalékkal drágább jelenleg.

Grád Ottó megerősítette, ha követnénk az olaj világpiaci árát, akkor 520-540 forint körül alakulna a benzinár a hatósági ár nélkül. Hangsúlyozta, hogy nagyon nagy a különbség: az 50 forint körüli különbséget nagyon nehéz kigazdálkodni, a valós ár 15-20 százalékkal drágább jelenleg.

Az ATV Startnak elmondta, hogy a horvát kormány újra bevezette a hatósági árstopot az üzemanyagokra, de ők a valós árhoz, azaz 530-535 körüli, forintnak megfelelő horvát kunához igazították. Hosszútávon az üzemeltetők ezt nem bírják tartani, nem hivatalos információk szerint három konkrét töltőállomás bezárásáról már jelentek meg hírek. Megjegyezte, hogy egy kis, vidéki vállalkozás sokkal kedvezőtlenebb körülmények között működik, sokkal kevesebb a tartaléka.

 Egy töltőállomás árbevételének 80-85 százalékát az üzemanyag adja, a kiegészítő tevékenységek - pl. autómosás - töredékét teszik ki, ezekből nem lehet kompenzálni a kieső bevételt. A főtitkár szerint a legjobb, ha megszűnne a hatósági ár, de egyre többet hallani más véleményekről, például meghosszabbításról, akkor azt a 480 forintos áron nem lehetne megtenni. Ha mégis a 480 forintos áron tartják az árstopot, akkor tömeges kútbezárásra lehet számítani. A horvát minta alkalmazható lenne itthon is, náluk sincs euró, és a piaci áron rögzítették az üzemanyagot - ebben nincsen extraprofit, csak a kutak alapműködésére elegendő. Őszintén reméli, hogy lesznek még egyeztetések a jogszabályról, és annak meghosszabbításáról egyeztetnek a szakmával. 

Címkék:
benzin, benzinkút, forint, tankolás, töltőállomás, árstop, ársapka,