Rengeteg kamionos hiányzik Magyarországról: már a 800 ezres fizu sem elég vonzó

Világgazdaság2022. január 5. 09:29

Az igen magas jövedelem ellenére sem találnak fiatalokat sofőrnek – árulta Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkárhelyettese az Világgazdaságnak. 

„Az általános tapasztalat szerint a megbízók teljesen lekötötték a közúti fuvarcégek kapacitásait, a teljesítés növelését az esetek többségében a gépkocsivezető-hiány korlátozza, és nem az, hogy nincs elég fuvarozóeszköz” – árulta el a lapnak Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) főtitkárhelyettese. A járművek 5-10 százaléka áll, elsősorban a munkaerőhiány miatt.

A szakma vonzóbbá tétele érdekében a havi 700-800 ezer forintos nemzetközi gépkocsivezetői jövedelmeket a vezető szerint már nincs hová emelni, mivel a nagyobb béreket a fuvardíjak nem fedeznék. A további béremelés következménye a jelentős drágulás vagy áruhiány lenne.

Árvay Tivadar szerint az elsődleges probléma a szakterület elöregedése, ezen belül is az utánpótlás hiánya. A közúti árufuvarozásban dolgozók 40 százaléka idősebb 50 évesnél, 12 százalékuk 60-nál is, a fiatalokat pedig a kimagasló jövedelem ellenére is távol tartja az, hogy nem vonzók a körülmények.

Árvay Tivadar attól tart, hogy nagyon rövid időn belül olyan helyzet alakul ki, mint tavaly ősszel Nagy-Britanniában, amikor a sofőrhiány következményeit megérezte az egész ellátási lánc, a termelőüzemektől a boltokig. A helyzet javítását nehezíti a rakodóhelyeket sújtó szakmunkáshiány. 

Címkék:
közút, válság, dolgozók, dolgozó, munkaerőhiány, ellátás, idősek, probléma, fuvarozás, utánpótlás,