Itt a mesterterv: így tennék válságállóvá Baranyát

Pénzcentrum2021. december 23. 08:14

Válság után válságban címmel állított össze egy javaslatcsomagot a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. Ezek összesen négy célterületre fókuszálnak: fejlesztéspolitikai javaslatok, források és támogatások, adminisztráció és humánerőforrás. A javaslatcsomag célja az új koronavírusjárványból való sikeres kilábalás hathatós segítsége, a helyi igényekre és lehetőségekre fókuszálva, ám az országos gyakorlatban is alkalmazhatóvá tétele. A kamara minden javaslatát elküldte a nemzeti kamara és felelős minisztériumok irányába. A HelloVidék ezekről az ötletekről kérdezte Rabb Szabolcsot, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárát.

A javaslatcsomag szerint a már működő Baranyai Iparfejlesztési Program egésze mintaprojektként azonnal elindítható, hiszen azt korábban minden helyi, releváns intézménnyel egyeztették a szakemberek.

Ahogy arra rámutattak, a felmért, közel negyven vállalkozás fejlesztési projektjei egy gyors frissítést követően azonnal támogathatók, a programban leírt módszerrel és eszközökkel. A program forrásigénye Baranyára vonatkoztatva 50 milliárd forint.

Ez a támogatás gyors és hatékony lehetőséget jelentene a bevételt termelő, eddig is fejlesztési és részben export tevékenységet is végző gépipar, elektronikaipar, egészségipar, környezetipar, kreatív ipar számára. Ez összhangban van a világ globális trendjeivel és a tudásgazdaságot erősíti, arra épít. A program gyors tempóban megragadja az érintett kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok adottságait, feszítő sebességgel támogatja az elrugaszkodást, új termékek és szolgáltatások fejlesztése révén a hazai és nemzetközi piacon történő megjelenést, tevékenységet. Közvetlen forrásokat, vissza-nem és visszatérítendő támogatást jelent, épít a kreativitásra, kooperációs képességre, értékláncok részben önmaga gerjesztett építésére. Felelősséget jelent és eredményez minden a fejlesztéspolitikában résztvevő szereplőnek, függetlenül attól, hogy a politika szervezője vagy a fejlesztések haszonélvezője

– mondta Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Részletek a cikkben!

Címkék:
gazdaság, pécs, program, baranya megye, baranya, iparkamara, újraindulás,