Rezeg a léc a budapesti tőzsdén: vajon meddig tart még ki az OTP szárnyalása?

Pénzcentrum2021. december 1. 17:05

Globálisan bizonytalan a tőkepiac, ami a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is éreztette hatását novemberben. A BUX index az előző hónaphoz képest 5 százalékkal csökkent, majd 51 468 ponton zárt. A mérséklődő tendencia a forgalmat tekintve is megmutatkozott, mivel a részvénypiac teljes forgalma 333,9 milliárd forint volt, amely napi 15,9 milliárd forintot jelent. A vezető részvények közül a legnagyobb forgalmat az OTP Bank érte el, míg a brókercégek rangsorában a Wood végzett első helyen. A hónap jelentős mérföldköve az AutoWallis nyilvános részvénykibocsátása volt amely összesen 10 milliárd forintot tett ki.

A koronavírus-járvány, az új variánsok, valamint a különböző korlátozások és inflációs aggodalmak rányomták bélyegüket a kereskedésre a világ vezető tőzsdéin, többek között Magyarországon is. Jelentős esés volt tapasztalható a tengerentúlon és Kínában is november utolsó napjaiban, közölte a BÉT.

Bár a globális mérséklődés a BUX index alakulásán is látható volt, a BÉT első számú indexe a felülteljesítők közé tartozott az európai tőzsdeindexek között. A hónapot végül 51 465 ponton zárta az index, amely 5 százalékos csökkenést jelent októberhez képest.

Az azonnali részvénypiac összforgalmát tekintve a november az év eddigi egyik legmagasabb értékét hozta – összesen 333,9 milliárd forintot tett ki, amely egy napra vetítve 15,9 milliárd forintot jelent.

A legnagyobb forgalmat novemberben is az OTP bonyolította, az összforgalom 59,2 százalékát adta a papír, amelyet 20,3 százalékkal a MOL követett. A dobogó harmadik fokát a Richter foglalta el, 15,3 százalékkal részesedve az összforgalomból, míg a hatodik helyen a hónap egyik főszereplőjének bizonyuló AutoWallis végzett, összesen 1,7 milliárdos forgalommal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az áruszekció az októberihez hasonlóan szintén erős hónapot tudhat maga mögött, az előző hónaphoz hasonlóan összforgalma ismét megközelítette a 2 milliárd forintot, végül 1 932,5 millió forinton zárt. A határidős gabona forgalmának 100 százalékát a takarmánykukorica tette ki.

A brókercégek forgalmi rangsorában a Wood végzett az első helyen összesen 175,2 milliárd forinttal, míg a második helyen az Erste 161,9 milliárddal, a harmadikon pedig a Concorde 149,5 milliárdos forgalommal következett.

Címkék:
forint, otp, mol, tőzsde, bróker, bét, bux index,