Adathalászok vadásznak a magyar bank ügyfeleire: nehogy bedőlj, nullázzák a számlád

Pénzcentrum2021. november 22. 15:02

Ismét akcióba lendültek az adathalászok, most a CIB Bank ügyfeleit támadják, telefonon, e-mailben. Jobb résen lenni!

Az elmúlt időszakban csalók leselkednek a CIB bank ügyfeleire, akik banki adatokat akarnak megszerezni telefonon, e-mailben. A módszer ismét a megtévesztés és látszatkeltés, mintha a telefonhívás a CIB24 központi telefonszámáról vagy más bank telefonos ügyfélszolgálatától érkezne, írta közleményben a CIB Bank.

A hívásban egy magyarországi bank alkalmazottjaként bemutatkozó személy azzal hívja fel az ügyfelet, hogy gyanús pénzmozgást észleltek a számláján, és bankkártya-ellenőrzéshez kérnek el adatokat. Ha a hívás alatt kiderül, hogy nem az adott bank ügyfele, akkor:

  • vagy eljátsszák, hogy átkapcsolták a számlavezető pénzintézethez,
  • vagy újabb telefonhívás érkezik, immár a számlavezető banknak kiadva magukat.

A csalók a hívás során jellemzően bankkártya adatokat kérnek el, majd ezt követően megkérik az ügyfelet:

  • bankkártyalimit-emelésre, illetve push/SMS üzenetben érkező hitelesítő kód megadására,
  • távoli segítségnyújtásra alkalmas szoftver telepítésére (pld. AnyDesk),
  • „biztonságos bankszámlára” történő átutalás kezdeményezésére azzal az indokkal, hogy ezzel lehet megakadályozni a bankkártya/bankszámla ellen intézett támadást.

A CIB bank kéri ügyfeleit, hogy az ilyen esetekben is legyen körültekintő, ne adja meg adatait, szakítsa meg a hívást, és jelezze azt a CIB Bank telefonos ügyfélszolgálatán vagy személyesen a bankfiókban. Bár a CIB Bank rendszeresen keresi ügyfeleit e-mailben és telefonon, de soha nem kérjük a következőket:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • PIN kód, Telefonos Azonosító Kód, belépési jelszó, bankszámlaadatok (számlaszám, limit, egyenleg stb.) és bankkártyaadatok megadása telefonos beszélgetésben vagy e-mailben. Ezeket az adatokat kizárólag közvetlenül az online felületeinken (pl. internetbank, mobilalkalmazás) vagy CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunk automata menürendszerében kérhetjük Öntől!
  • Egyes beállítások vagy funkciók frissítéséhez szükséges újrahitelesítés/engedélyezés.
  • Távoli hozzáférést biztosító program telepítése az online bankolásra használt készülékére.

Abban az esetben, ha banki adatai illetéktelenek tudomására jutnak, kérjük, haladéktalanul intézkedjen az alábbiakról:

  • Tegyen rendőrségi feljelentést!
  • Ha bankkártyaadatai jogosulatlan személyek tudomására jutottak, azonnal tiltsa le bankkártyáját éjjel-nappal elérhető CIB24 telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül: (+36 1) 4 242 242!
  • Telefonos Azonosító Kódja, illetve internetbankhoz/mobilalkalmazáshoz kapcsolódó belépési adatai kiszivárgásakor pedig kérjük, hogy állítsa vissza a telefon gyári beállításait, valamint a CIB Bank Mobilalkalmazás és #withKEY esetén regisztrálja újra az alkalmazást, míg CIB Internet Bank esetén telepítse újra az internetbankot!

Az online megoldások biztonságos használata érdekében fontos, hogy tisztában legyünk a potenciális veszélyekkel, ezért tájékozódjunk, tudjunk meg többet az adathalász támadásokról, az internetes csalásokról és a pszichológiai manipulációról, valamint ne adjuk meg illetékteleneknek az azonosító adatainkat, jelszavainkat.

Címkék:
bankkártya, bank, átverés, online, cib, jelszó, csalók, kód,