Folytatódhat a horror drágulás: a nemzetközi helyzet sem kedvez a magyar pénztárcájának

Pénzcentrum/MTI2021. november 10. 09:01

A termelői árak emelkedésének üteme Kínában októberben megdöntötte a szeptemberben felállított rekordot a termelőeszközök további drágulása, valamint az energia- és nyersanyagellátási problémák hatásaira. Ez pedig nagyon rossz hír nekünk is, előrevetíti, hogy a már így is kilencéves csúcsra ugrott hazai áremelkedési ütem tovább fog gyorsulni, a külföldről importált termékek ára még magasabbra fog szökni.

A kínai statisztikai hivatal adatai szerint a termelői árak éves bázison 13,5 százalékkal nőttek októberben, írja az MTI. Az áremelkedés éves összevetésben számított mértéke ezzel a legmagasabb volt azóta, hogy 1996 októberében elkezdték közzétenni a havi adatot. Elemzők 10,7 százalékos növekedésre számítottak a szintén rekordmagas, szeptemberi 12,4 százalékos áremelkedést követően.

A termelőeszközök ára októberben tovább gyorsulva, 17,9 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A szénkitermeléssel és finomítással foglalkozó ágazatban éves bázison számítva 103,7 százalékos áremelkedést jegyeztek fel októberben, 28,8 százalékkal magasabbat, mint szeptemberben. A termelői árak további emelkedését regisztrálták egyebek mellett a kőolaj- és földgázkitermeléssel, a tüzelőanyagok feldolgozásával, a vasfémek kohászatával és feldolgozásával, valamint a vegyi anyagok és vegyészeti termékek feldolgozásával foglalkozó ágazatokban is.

Címkék:
árak, drágulás, gazdaság, áremelkedés, termelők, kína,