Körvonalazódnak a részletek: így vásárolná meg az állam a ferihegyi repteret

Pénzcentrum2021. október 19. 08:26

Újabb részletek derültek ki a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér állami megvásárlásáról: állítólag a felek 4,44 milliárd eurós vételárban egyeztek meg, és az állam mellett az Indotek és a Mol is érdekelt az ügyletben. Orbán Viktor miniszterelnök még hétfőn jelentette ki, hogy a visszavásárlás bármelyik pillanatban lezárulhat.

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közmédiának hétfőn, mint hozzátette: az ügylet bármelyik pillanatban lezárulhat.

A Világgazdaság forrása kizárta annak a lehetőségét, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető vállalat kizárólag magánbefektetőkhöz kerüljön. A lap szerint ha a kormány nem vállal szerepet a tranzakcióban, akkor a piaci érdekeltségek is elállnak.

Úgy tudni, további magánszereplők bevonására a projektben nincs lehetőség, ha az Indotek és a Mol benne marad a konzorciumban, a kormány meg fog egyezni velük a tulajdonosi arányokról. Annyi biztos, hogy a magyar államnak minimum 51 százalékos részesedése lesz, de a végső szám ennél jóval magasabb lehet. Annak van realitása, hogy az állami részhez képest a piaci jóval elmarad majd. A kormánynak viszont az is belefér, hogy önállóan szerezzen százszázalékos tulajdont.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A lap szerint Palkovics László innovációs és technológiai miniszter tárgyalt és tárgyal az ügyben, az állam, az Indotek és a Mol konzorciuma néhány hónappal ezelőtt nem kötelező érvényű ajánlatot tett 4 milliárd euróról, ám ezt a nemzetközi tulajdonosok alacsonynak, de mindenképpen alkalmas tárgyalási alapnak értékelték. A második, a közelmúltban benyújtott nem kötelező érvényű ajánlat már 4,44 milliárd euróról szólt - ez lehet az az összeg, amiben megállapodhatnak a felek.

Címkék:
mol, állam, repülőtér, ferihegy, tárgyalás, orbán viktor, liszt ferenc repülőtér, palkovics lászló, visszavásárlás, ferihegy repülőtér,