Rengeteg pénz átcsoportosításáról döntött a kormány: erre mennek el a milliárdok

Pénzcentrum2021. október 15. 19:59

Ismét hatalmas összegű átcsoportosításról jelent meg kormányhatározat a Magyar Közlönyben. Összesen 73 milliárd forintról van szó.   

73 milliárd forintot csoportosított át a kormány az idei büdzséjében egy friss kormányhatározat szerint. 62 milliárd forintot, azaz a teljes összeg túlnyomó részét a gazdaság-újraindítási alapból veszi el a kormány, 1,3 milliárdot a Központi Maradványelszámolási Alapból. 9,9 milliárd forintot pedig egyszerű költségvetési átcsoportosítással biztosítanak, vagyis számos előirányzatból átirányítanak összegeket más célokra.

A gazdaság-újraindítási alapból átcsoportosított pénzből  25 milliárdot a Magyar Falu Program kap, 14,4 milliárd jut a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, 6,7 milliárd forint pedig a Magyar Államkincstárnak. 5 milliárd nemzeti agrártámogatásokra megy el, 2,3 milliárdot pedig a Nemzeti Oltóanyaggyár és Nemzeti Koronavírus-Oltóanyaggyár kivitelezésére csoportosítanak át.

A Központi Maradványelszámolási Alapbólelvont 1,3 milliárdb is hasonló célokra megy. Ebből 570 milliót kap a versenysport, 500 milliót a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos, "feladatainak támogatására", 160 millióból pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő működését finanszírozzák.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 9,9 milliárdos átcsoportosítás miatt a legnagyobb mértékű elvonás öntözési alap-infrastruktúra fejlesztését, valamint a nemzeti agrártámogatásokat érinti. Előbbitől 6,7, utóbbitól pedig 2,5 milliárdot von el a kormány.  A 6,7 milliárd forint a Belügyminisztérium alatt működő vízügyi igazgatóságnaknegy, a 2,5 milliárd pedig a nem állami felsőoktatási intézmények támogatására.

Címkék:
kormány, forint, költségvetés, magyar, milliárd, átcsoportosítás,