Bizonytalanság a 200 ezer forintos minimálbér körül: egyelőre több a kérdés, mint a válasz?

Pénzcentrum2021. október 15. 12:04

A hazai tanácsadási piac  egyik fontos szereplője szerint ezeket a kérdéseket veti fel az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) bejelentése, amely a 200 ezer forintos minimálbér elérése érdekében javasolja, hogy 2022. január 1-től a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 4 százalékponttal csökkenjen.

A 200 ezer forintos minimálbér elérése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium javasolja, hogy 2022. január 1-től a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) mértéke 4 százalékponttal csökkenjen. A bejelentésről Bagdi Lajosnak, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnerének is megvan a véleménye, aki szerint a bejelentés "egyrészt üdvözlendő, másrészt több kérdést is felvethet."

Egyelőre nem derült ki, hogy a szochó csökkentése minden vállalkozásra egységesen, vagy csak a korábban említett KKV körre vonatkozna.

Szintén bizonytalan, hogy a szochó csökkentés a teljes bruttó bérre, vagy csak a minimálbérre vonatkozna. Ez ugyanis egy 300.000 Ft bruttó bérrel rendelkező munkavállalónál évente akár közel 50 ezer forintos járulékkülönbözetet is jelenthet személyenként.

Kérdés továbbá, hogy a bejelentés hogyan hat a kormány korábban, a 2022-es évre megfogalmazott költségvetési tervére. Ez utóbbi azt tartalmazza, hogy a béreket terhelő munkáltatói adóterhek 2022. július 1-jétől további 2 százalékponttal csökkennének, melynek keretében a szakképzési hozzájárulást kivezetnék, a szociális hozzájárulási adó kulcsa pedig további 0,5 százalékponttal 15%-ra csökkenne.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tegnapi bejelentés tükrében még az is elképzelhető forgatókönyv lehet, hogy a szakképzési hozzájárulás mégis velünk marad, amit pedig már a szakma gyakorlatilag “eltemetett”. Ehhez viszont mindenképpen további jogszabály-módosítás lenne szükséges.”

Címkék:
kormány, minimálbér, adó, szociális hozzájárulási adó, bejelentés, tanácsadó, bérminimum, szocho,