Gulyás Gergely: a katás vállalkozók is jogosultak az szja visszatérítésre

Pénzcentrum2021. szeptember 29. 10:59

"Mit, miért tesz a kormány?" címmel tart sajtótájékoztatót Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A pénzügyminisztérium legfrissebb évközi adatai alapján egyértelműen megállapítható, hogy a gazdasági növekedés az 5,5 százalékot meg fogja haladni, de a 7,5 százalékot is elérheti. Ez alapján kijelenthető, hogy a 18. év alatti gyermeket nevelők megkaphatják a teljes 2021-es évben befizetett személyi jövedelem adójukat visszatérítés formájában.

A visszatérítés jövő év elején fog érkezni. Lesz azonban felső korlátja: a KSH által 2020 decemberében megállapított teljes munkaidőben foglalkoztatottak bruttó átlagkereset adószintjének 12-szerese - ez 809 ezer forint körül van a miniszter elmondása szerint. A gyermeket nevelő KATA-sok számára is kedvező döntést hozott a kormány: a befizetett adójuk 25 százalékának visszatérítésére lesznek jogosultak.

A miniszter arról is beszélt, hogy sikerült 10+5 évre gázvásárlási megállapodást kötni a Gazprommal. Ez a megállapodás hosszú távon biztosítja a rezsicsökkentés vívmányainak megőrzését, mondta el.

 

A kormány úgy számol, hogy nem tart ki egy évnél ovább már a jelenlegi magas infláció. Gulyás Gergely ismertetője szerint az MNB a napokban jelentette be, hogy a korábbi becsléstől eltérően nem 2022 elején, hanem csak jövő ősszel állhat vissza a 3 százalék körüli infláció.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Gulyás Gergely beszélt a legfrissebb koronavírus adatokról, és arról is, hogy a negyedik hullám felszáló ágában vagyunk. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy úgy látják, nem szükséges változtatni a jelenlegi szabályokon az oktatásban. Az is elhangzott, hogy konkrét döntés még nem született ezzel kapcsolatba, azonban a kormány 2022. január 1-jével tervezi a pedagógusok béremelését.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Címkék:
szja, kormányinfo, adóvisszatérítés, gulyás gergely, szja-visszatérítés, szja-visszatérítés 2022,