Nem tudja lerázni magáról a válságot a magyar ipar: lesznek itt még bajok

Pénzcentrum2021. szeptember 14. 18:58

2021 júliusában az ipari termelés volumene 8,0%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 10,2%-kal emelkedett. A növekedéshez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult, azonban a legnagyobb súlyú járműgyártás csökkent - közölte a KSH.

Az egy évvel korábbihoz képest 10,2 százalékos növekedést mért a KSH az iparban, viszont tavaly még mélyponton volt a termelés. Valójában február óta nem volt jelentős változás.

A legnagyobb mértékben a villamos berendezés gyártása nőtt. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 júniusához képest 0,5%-kal mérséklődött. A termelés szintje hasonló volt, mint a járvány előtt, 2019 júliusában.

2021. júliusban az ipari termelés volumene 8,0%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt júliusi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás júliusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,5%-kal csökkent.

Az ipari export volumene 7,2%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Azonban a feldolgozóipari exportértékesítés 30%-át képviselő járműgyártás kivitele 8,6, a 13%-os súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 3,9%-kal visszaesett. Az ipar belföldi értékesítése 11,7, a feldolgozóiparé 11,8%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő súlyt (96%) képviselő feldolgozóipar termelése 7,6, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 3,8, a csekély súlyú bányászaté 27%-kal bővült.

Címkék:
ksh, gazdaság, ipar, termelés,