Új forintérmeket adnak ki Magyarországon: így fognak kinézni

Pénzcentrum2021. augusztus 3. 09:33

A Magyar Közlöny hétfői számában megjelent MNB elnöki rendelet értelmében a jegybank – a forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából – 5 forintos címletű érméket bocsát ki, hat különböző előlappal. A forint történetének legnagyobb példányszámban forgalomba hozott forgalmi érme emlékváltozatai lesznek ezek.  

A Matolcsy György által jegyzett rendelet szerint a kibocsátás időpontja augusztus 3. Az érmék réz (75%), nikkel (4%) és cink (21%) ötvözetéből készültek, súlyuk 4,2 gramm, átmérőjük 21,2 mm, peremvastagságuk 1,6 mm, szélük sima - tartalmazza a rendelet.

Az érmék előlapján, a középmezőben a „FORINT” szó egy-egy betűje – az „F”, az „O”, az „R”, az „I”, az „N” vagy a „T” betű – látható, a háttérben a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri épülete homlokzatának egy-egy részletével. Az érmék szélén található gyöngysorszegélyen belül, köriratban, fent a „75 ÉVES A FORINT” felirat, lent a „MAGYARORSZÁG” felirat és a „2021” verési évszám olvasható - mondja ki a rendelet, melynek harmadik paragrafusából az is kiderült: az érmékből 12 millió - változatonként 2 millió - darab készíthető.

A jegybank egyébként közleményt is kiadott hétfőn az új érme kibocsátásáról. Az érmék, megfelelő sorrendbe helyezve, a FORINT szót formálják, illetve mozaikként a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri székházát jelenítik meg. 

Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Arra is kitér az MNB, hogy a forint történetének legnagyobb példányszámban forgalomba hozott forgalmi érme emlékváltozatai lesznek ezek. A különleges ötforintosok a kibocsátást követően – a készpénzforgalmi igényekhez igazodóan – fokozatosan terjednek majd el a forgalomban.

Címkék:
mnb, jegybank, forint, érme, rendelet, nemzeti bank,