Kijöttek a friss adatok: nagyon érik a kamatemelés Magyarországon

Pénzcentrum2021. június 9. 15:03

Kismértékben emelkedtek az MNB inflációs mutatói májusban, az adószűrt maginfláció, a keresletérzékeny infláció és a ritkán változó árú termékek inflációja is feljebb kúszott – olvasható a jegybank friss kiadványában. Ezt alátámasztja az utóbbi hetek kamatemeléssel kapcsolatos jegybanki kommunikációját.

Az inflációs ráta májusban 5,1%-on stagnált, azonban az alapfolyamatok további emelkedést jeleznek, legalábbis erre utalnak az MNB alapmutatói. Az adószűrt maginfláció az áprilisi 3,1%-ról 3,4%-ra emelkedett, a keresletérzékeny infláció 3-ról 3,3 százalékra emelkedett, míg a ritkán változó árú termékek esetében az áprilisi 4,2% után 4,4%-os rátát mért a jegybank.

Az árazási döntéseket a koronavírus-járvány megjelenését követően nagyobb változékonyság és a szokásostól eltérő szezonális mintázat jellemezte. Az idei év első hónapjaiban a tavalyinál alacsonyabb, áprilisban és májusban ugyanakkor a 2020-asnál magasabb átárazás valósult meg. Az összehasonlítást statisztikai hatások (tavalyi árfelírási nehézségek) továbbra is torzítják. Jelenleg az infláció alakulását leginkább az üzemanyagok magas – több, mint 35 százalékos – árnövekedése határozza meg – olvasható az MNB értékelésében.

Címkék:
mnb, infláció,